26.5.2017. Autor: Ivan Rikard Belančić

Uz vanjsko pranje automobila korisno je temeljito očistiti unutrašnjost

Unutrašnjost vozila je pravi raj za bakterije, a pakao za vas zbog opasnosti od razvoja alergija i raznih bolesti

Prije prvih vrućina vrlo je korisno temeljito pranje automobila, a najvažnije oprati podnicu zbog zaostale soli. Vlasnici metalnihljubimaca većinom održavaju vozilo urednim izvana, dok je unutrašnjost druga priča. Čistoća unutrašnjosti je najvažnija da se ne sakupljaju razne bakterije, bube... u tekstilnim materijalima interijera vozila jer su pogodna za razmnožavanje istih. Također prljavština koja je prisutna duže vrijeme promjeni boju tkanine. Zato je potrebno unutrašnje čišćenje vozila jer postoji velika opasnost od razvoja raznih bolesti i alergija. U daljnjem tekstu ćemo vam opisati kako najlakše očistiti unutrašnjost vašeg metalnog ljubimca bez imalo muke kao profesionalci.

Prvo temeljito treba usisati automobil

Za bolju efikasnost treba koristiti usisivač visoke snage s više nastavaka tako da možete očistiti svaki kutak automobila. Koristite veći promjer otvora na nastavku četke da može usisati veće komade, ali radite to s osjećajem.

Poslije temeljitog usisavanja nanesite propisano sredstvo za čišćenje auto tekstila

Najčešće takva sredstva dolaze u obliku spreja, a moguće ga je nabaviti u svakoj boljoj trgovini s auto opremom. Sprej nanosite na sjedište vozila dovoljno udaljeno da biste dobili fini lagani sloj. Čistite po redu sjedišta, jer ako istovremeno nanesete sredstvo na veće površine te ga ostavite predugo može doći do kontra efekta da nastanu izbjeljenje fleke. Zato budite oprezni.

Dobro i pažljivo istrljajte sjedišta

Koristite krpu za čišćenje ili mekanu spužvu koja je preporučena od strane proizvoda za čišćenje. Nakon pažljivog uklanjanja nečistoća i mrlja uzmite čistu krpu i pređite ponovno preko sjedišta da bi se brže očistila te opet uzmite usisivač te dobro pređite površinu sjedišta koju ste prali.

Zadnji korak je zaštita

U zaštitu spadaju različita sredstva od razno raznih sprejeva koja pomažu da se sporije zaprljaju razne površine do navlaka. Ovisno je koliko volite svog metalnog ljubimca i koliko ste spremni uložiti.

CHR

s

Vulkal gume