forgot password?

Ispravan tlak u gumama
Posted: 09 June 2010 11:44 AM   [ Ignore ]  
Auto škola
Rank
Total Posts:  2
Joined  2010-06-09

Vlasnik sam Skode Ocatavia Tour 1.9 TDI/90 KS vec par mjeseci i imam jednu nedoumicu vezanu za tlak u gumama.Naime na poklopcu rezervoara je naljepnica sa sljedecim parametrima tlaka:
Prednje gume na 2,0 bara, a zadnje na 2,2 bara, sto mi je suprotnosti sa navikama i praksom koju vecina vozaca ima pa tako i ja.Nekako uvijek su nam vulkanizeri govorili da bi trebalo biti obrnuto (naprijed jaci tlak zbog tezine dizel motora itd.) ,pa bih Vas lijepo molio za savijet i preporuku oko pravilnog tlaka u gumama moje Octavie, jer zbilja vise ne znam sta je ispravno.
Hvala za odgovor

Profile

Posted: 03 July 2010 08:06 PM   [ Ignore ]   [ # 1 ]  
Auto škola
Rank
Total Posts:  10
Joined  2010-07-03

Ja postujem to sto je proizvodzac napisao. Ovi takozvani vulkanizeri su naucili to za nase Yugice pa tako i dan danas pricaju jedno isto. Slobodno kad budes vozio petoro ili ici na odmor punim teretom napumpaj gume tlakom koji ti pise na tablici. Stabilniji je

Profile

Posted: 20 November 2010 12:22 PM   [ Ignore ]   [ # 2 ]  
Auto škola
Rank
Total Posts:  12
Joined  2010-06-12

Kod brže i življe vožnje, naročito autoputem gume treba malo jače napuhat. Koliko je to zavisi od auta i gume. Pazi se da se ne prepumpaju. Ja pušem na 2,5 GoodYear Duragrip. I izvrsne su se pokazale…

Profile

Posted: 12 December 2010 11:45 PM   [ Ignore ]   [ # 3 ]  
Moderator
RankRankRankRank
Total Posts:  368
Joined  2010-06-08

na mojem isto pise 2.0 bara za prednje i 2.2 za stražnje pri normalnom opterecenju.. pri vecem opterecenju (npr. 5 osoba + prtljaga) treba gume pumpati jace (opet bi trebalo pisati na koliko bara)..

ja savjetujem da se drzi preporuke proizvodaca, evenutualno 0.1 - 0.2 bara iznad preporuke zbog malo ekonomicnije voznje..

Profile

Posted: 25 January 2011 10:22 PM   [ Ignore ]   [ # 4 ]  
Auto škola
Rank
Total Posts:  8
Joined  2011-01-25

karavani imaju opcenito vecu nosibost i zato i gume zadnje trebsju biti npumpanije
razlog masa vozila na prednjoj osovini npr 950kg a na zdnjoj 450 al kad napunis maksimalnu nosivost cca 450-500kg donijes isto

Profile

Posted: 14 February 2012 11:30 AM   [ Ignore ]   [ # 5 ]  
Stara škola
RankRankRankRank
Total Posts:  181
Joined  2011-07-25
Droopy - 12 December 2010 11:45 PM

na mojem isto pise 2.0 bara za prednje i 2.2 za stražnje pri normalnom opterecenju.. pri vecem opterecenju (npr. 5 osoba + prtljaga) treba gume pumpati jace (opet bi trebalo pisati na koliko bara)..

ja savjetujem da se drzi preporuke proizvodaca, evenutualno 0.1 - 0.2 bara iznad preporuke zbog malo ekonomicnije voznje..

ne znam šta je s vašim kolima, ali meni piše normalno wink - veći pritisak napred - osim u slučaju tereta, onda se povećava nazad

ja se bojim prepumpavanja zbog tvrdoće. mrzim puteve.

Profile

Posted: 14 February 2012 12:01 PM   [ Ignore ]   [ # 6 ]  
Moderator
RankRankRankRank
Joined  2010-06-08
živorad - 14 February 2012 11:30 AM
Droopy - 12 December 2010 11:45 PM

ne znam šta je s vašim kolima, ali meni piše normalno wink - veći pritisak napred - osim u slučaju tereta, onda se povećava nazad

ja se bojim prepumpavanja zbog tvrdoće. mrzim puteve.

ja imam stražnji pogon pa se iza pumpa jače wink

Profile

Posted: 14 February 2012 06:01 PM   [ Ignore ]   [ # 7 ]  
Auto škola
Rank
Total Posts:  35
Joined  2010-06-04
bruno - 09 June 2010 11:44 AM

Vlasnik sam Skode Ocatavia Tour 1.9 TDI/90 KS vec par mjeseci i imam jednu nedoumicu vezanu za tlak u gumama.Naime na poklopcu rezervoara je naljepnica sa sljedecim parametrima tlaka:
Prednje gume na 2,0 bara, a zadnje na 2,2 bara, sto mi je suprotnosti sa navikama i praksom koju vecina vozaca ima pa tako i ja.Nekako uvijek su nam vulkanizeri govorili da bi trebalo biti obrnuto (naprijed jaci tlak zbog tezine dizel motora itd.) ,pa bih Vas lijepo molio za savijet i preporuku oko pravilnog tlaka u gumama moje Octavie, jer zbilja vise ne znam sta je ispravno.
Hvala za odgovor

Pogledaj u uputstvu za upotrebu auta. Na poklopcu rezervoara je vjerojatno napisan tlak za puno opterećenje. Kod punog opterećenja prednje gume treba napuhati jedva 0.1-0.2 bara više nego kad auto nije opterećen, no kod zadnjih guma razlika zna biti i veća od 0.5 bara. To je zato što je vozač stalno prisutan u automobilu u vožnji (ne bi valjalo da nije :D) - a usto vozač i suvozač svojom masom ne pritišću u cijelosti prednju osovinu, a opterećenje stražnjeg kraja jako varira (300-400 kg).

Dakle, konzultiraj se sa papirima automobila. Manji tlak - veća udobnost, veći tlak - manja udobnost ali i nešto manja potrošnja.

Profile

Posted: 15 February 2012 12:43 AM   [ Ignore ]   [ # 8 ]  
Stara škola
RankRankRankRank
Joined  2011-07-25
Divus - 14 February 2012 06:01 PM

Hvala za odgovor

Pogledaj u uputstvu za upotrebu auta. Na poklopcu rezervoara je vjerojatno napisan tlak za puno opterećenje. Kod punog opterećenja prednje gume treba napuhati jedva 0.1-0.2 bara više nego kad auto nije opterećen, no kod zadnjih guma razlika zna biti i veća od 0.5 bara. To je zato što je vozač stalno prisutan u automobilu u vožnji (ne bi valjalo da nije :D) - a usto vozač i suvozač svojom masom ne pritišću u cijelosti prednju osovinu, a opterećenje stražnjeg kraja jako varira (300-400 kg).

Dakle, konzultiraj se sa papirima automobila. Manji tlak - veća udobnost, veći tlak - manja udobnost ali i nešto manja potrošnja.

kod svih kola treba da piše pritisak i za manje i za veće opterećenje. tako je i kod škode.

@droopy - a da bmw 1

Profile

Posted: 15 February 2012 06:45 AM   [ Ignore ]   [ # 9 ]  
Moderator
RankRankRankRank
Joined  2010-06-08
Divus - 14 February 2012 06:01 PM

Hvala za odgovor

ja imam naljepnicu na okviru vozacevih vrata na kojoj su napisani tlakovi za sve dozvoljene dimenzije guma pri malom, srednjem i velikom opterećenju (naravno, za prednju i stražnjku osovinu posebno)

Profile

Posted: 15 February 2012 09:22 AM   [ Ignore ]   [ # 10 ]  
Stara škola
RankRankRankRank
Joined  2011-07-25

i meni je na nissanu na istom mestu

Profile

‹‹ Tlak u gumama      Probna vožnja ››