forgot password?

1 of 3
1
Radna temparatura motora
Posted: 03 January 2012 04:46 PM   [ Ignore ]  
Auto škola
Rank
Total Posts:  1
Joined  2012-01-03

Prije 10 tak dana sam prvi put kupio dizelaša. Radi se o Ford CMax 2009. godina. Poprilično nov automobil i skup. Radi toga me muči jedna stvar za koju nisam siguran da je normalna.

Motor je 1.6 TDCI (90 konjskih snaga)

Brine me postizanje radne temparature motora.

1. Kada se motor zagrije , ne zagrije se nikada na 90 nego na mislim 87 stupnjeva
2. Kada je motor zagrijan i ostavim auto na mjestu u leru počne se hladiti tj. ne zadržava temparaturu
3. Nedavno mi se desilo da mi se ohladio u vožnji. Išao sam niz Makljen na -2 stupnja. Dakle na hladnoći se auto spuštalo 5-10 km bez imalo napora pa se ohladilo dok nisam došao na normalnu cestu gdje se opet motor zagrijao (no opet na 87).

Da li su ovo normalne pojave?

Profile

Posted: 06 January 2012 11:43 PM   [ Ignore ]   [ # 1 ]  
Auto škola
Rank
Total Posts:  42
Joined  2010-06-04
fordina2009 - 03 January 2012 04:46 PM

1. Kada se motor zagrije , ne zagrije se nikada na 90 nego na mislim 87 stupnjeva

Vjerojatno mu je to radna temperatura.

2. Kada je motor zagrijan i ostavim auto na mjestu u leru počne se hladiti tj. ne zadržava temparaturu

Boljka modernih dizela male zapremnine. Mala potrošnja tj. visoka korisnost rezultira sa premalo neiskorištene energije (toplina!), tako da neki u prvih 10-20 kilometara se ne uspiju zagrijati dovoljno ni za grijanje kabine!

3. Nedavno mi se desilo da mi se ohladio u vožnji. Išao sam niz Makljen na -2 stupnja. Dakle na hladnoći se auto spuštalo 5-10 km bez imalo napora pa se ohladilo dok nisam došao na normalnu cestu gdje se opet motor zagrijao (no opet na 87).

Također normalno. Kod kočenja motorom prekida se dovod goriva, a automobil se pokreće inercijom (motor se okreće, podmazivanje i hlađenje rade uredno) i zato se motor ohladi. Ali zato se taj spust odradi bez kapi goriva.

Profile

Posted: 07 January 2012 09:56 AM   [ Ignore ]   [ # 2 ]  
Moderator
RankRankRankRankRank
Total Posts:  473
Joined  2010-06-08

vjerojatno nije ni pokazivač temperature 100% točan. tak da se motor najvjerojatnije i zagrije na tih 90 stupnjeva. moraš uzeti u obzir da i termostat ima svoju toleranciju od stupanj ili dva gore ili dole; ovisi kakav je izašao iz tvornice.

Profile

Posted: 14 February 2012 10:24 AM   [ Ignore ]   [ # 3 ]  
Profesionalni vozač
RankRankRankRankRank
Total Posts:  437
Joined  2011-07-25

meni je jako sumnjiva ova priča o ‘normalnosti’ hlađenja motora nizbrdo. jeste da ide po inerciji i da ne troši gorivo, ali ipak motor radi. to što ga trenutno ne pogoni gorivo nema nekog smisla da ima veze a i pritom sve ispada jako primitivno i nesavršeno - po tome pri dužim nizbrdicama na hladnoći motori treba stalno da se hlade i naknadno opet zagrevaju, pa ispada da je to veća šteta nego korist od nepotrošnje nizbrdo.
na pr. vožnja po planinama - nizbrdo se ohladi, pa se onda uzbrdo greje, pa ako opet dođe deonica nizbrdo koja traje, on se opet ohladi i sve ukrug. izgleda kao mučenje za motor.

Profile

Posted: 17 June 2012 09:33 AM   [ Ignore ]   [ # 4 ]  
Auto škola
Rank
Total Posts:  50
Joined  2010-06-12
živorad - 14 February 2012 10:24 AM

meni je jako sumnjiva ova priča o ‘normalnosti’ hlađenja motora nizbrdo. jeste da ide po inerciji i da ne troši gorivo, ali ipak motor radi. to što ga trenutno ne pogoni gorivo nema nekog smisla da ima veze a i pritom sve ispada jako primitivno i nesavršeno - po tome pri dužim nizbrdicama na hladnoći motori treba stalno da se hlade i naknadno opet zagrevaju, pa ispada da je to veća šteta nego korist od nepotrošnje nizbrdo.
na pr. vožnja po planinama - nizbrdo se ohladi, pa se onda uzbrdo greje, pa ako opet dođe deonica nizbrdo koja traje, on se opet ohladi i sve ukrug. izgleda kao mučenje za motor.

Ne znam kako ljudi uopšte mogu da vjeruju u prekidanje dovoda goriva motoru kada se vozi nizbrdo… Zabune dolaze iz neznanja jer kada se pogleda krivulja razvijenog obrtnog momenta u zavisnosti od broja obrtaja motora ljudi ne znaju da motor može da bude u gotovo bilo kojoj radnoj tački ispod krivulje momenta. Ona krivulja je nacrtana za vožnju pod punim “gasom”, a kada se vozi to je rijetko kada tako. Zato kada se vozi nizbrdo i kada je djelimično opterećenje onda nema maximalnog dovoda goriva niti se razvija maximalni moment. I zato auti tada manje troše. Ali da se prekida dovod goriva i da motor radi “po inerciji” kako mnogi po forumima “objašnjavaju” nije istina niti može to tako biti. Motor uvijek troši gorivo, a koliko, to zavisi od opterećenja…

Profile

Posted: 19 June 2012 03:21 PM   [ Ignore ]   [ # 5 ]  
Auto škola
Rank
Joined  2010-06-04

The alternative to acceleration and braking is coasting, i.e. gliding along without propulsion. Coasting is an efficient means of slowing down, because kinetic energy is dissipated as aerodynamic drag and rolling resistance, which must always be overcome by the vehicle during travel. When coasting with the engine running and manual transmission in neutral, or clutch depressed, there will still be some fuel consumption due to the engine needing to maintain idle engine speed. While coasting with the engine running and the transmission in gear, most cars’ engine control unit with fuel injection will cut off fuel supply, and the engine will continue running, being driven by the wheels. Compared to coasting in neutral, this has an increased drag, but has the added safety benefit of being able to react in any sudden change in a potential dangerous traffic situation, and being in the right gear when acceleration is required.

Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Fuel_economy-maximizing_behaviors

Profile

Posted: 19 June 2012 05:40 PM   [ Ignore ]   [ # 6 ]  
Auto škola
Rank
Joined  2010-06-12
Divus - 19 June 2012 03:21 PM

The alternative to acceleration and braking is coasting, i.e. gliding along without propulsion. Coasting is an efficient means of slowing down, because kinetic energy is dissipated as aerodynamic drag and rolling resistance, which must always be overcome by the vehicle during travel. When coasting with the engine running and manual transmission in neutral, or clutch depressed, there will still be some fuel consumption due to the engine needing to maintain idle engine speed. While coasting with the engine running and the transmission in gear, most cars’ engine control unit with fuel injection will cut off fuel supply, and the engine will continue running, being driven by the wheels. Compared to coasting in neutral, this has an increased drag, but has the added safety benefit of being able to react in any sudden change in a potential dangerous traffic situation, and being in the right gear when acceleration is required.

Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Fuel_economy-maximizing_behaviors

Nije istina. Wikipedija je relevantan izvor koliko mi to shvatimo. Evo i ja ću napisati šta god hoću na toj stranici, pa ćeš pročitati šta ja hoću da pročitaš. Motor NE MOŽE da radi bez goriva…Samo djeca koja nasjedaju na urbane legende misle da je to moguće. I kad takvi redigiraju Wikipediju jer se radi sa slobodnim prisrupom, imamo ovo što si poslao…

Profile

Posted: 21 June 2012 04:26 PM   [ Ignore ]   [ # 7 ]  
Auto škola
Rank
Joined  2010-06-04

Pretpostavljam da su “djeca koja nasjedaju na urbane legende” postavila 38.000 rezultata na Google koji se dobiju kada se upiše “deceleration fuel cutoff”?

Profile

Posted: 21 June 2012 06:08 PM   [ Ignore ]   [ # 8 ]  
Auto škola
Rank
Joined  2010-06-12
Divus - 21 June 2012 04:26 PM

Pretpostavljam da su “djeca koja nasjedaju na urbane legende” postavila 38.000 rezultata na Google koji se dobiju kada se upiše “deceleration fuel cutoff”?

Da, upravo tako. Motor MORA trošiti gorivo da bi radio. A Wikipedia ti nije baš relevantna jer svako, baš svako može da piše kako hoće. Proces provjere je dugačak i neizvjestan i zato ima puno grešaka. Anegdota: žena moga prijatelja je redigirala neku temu na Wikipediji i dala je đacima neku temu da napišu. Naravno svašta je napisala za provjeru, a oni samo prepisali. Rezultat: jako, jako loše ocjene…Hehehhe, mudra žena…

Profile

Posted: 25 June 2012 10:12 PM   [ Ignore ]   [ # 9 ]  
Auto škola
Rank
Joined  2010-06-04

Navedi mi jedan jedini razlog zbog kojeg u opisanim uvjetima motor mora trošiti gorivo da bi radio.

Profile

Posted: 26 June 2012 05:42 PM   [ Ignore ]   [ # 10 ]  
Auto škola
Rank
Joined  2010-06-12

Pa motor da bi radio mora trošiti gorivo. Mislim, nije mi nikako jasno kako možete vjerovati u legende da motor tada ne radi, a čuje se zvuk motora, kod nekih i detonacije, a i dimi na auspuh. Jesu li to znakovi da motor ne radi i da ne troši gorivo…? Daj malo logike u razmišljanju prijatelju…

Profile

Posted: 27 June 2012 09:29 AM   [ Ignore ]   [ # 11 ]  
Moderator
RankRankRankRankRank
Total Posts:  473
Joined  2010-06-08

moderni motori (čitaj oni koji imaju nešto elektronike za kontrolu ubrizgavanja) zatvaraju dovod goriva u režimu kočenja motorom. dakle, kad se voziš u npr. četvrtoj 80kmh i pustiš papučicu gasa motor će se i dalje vrtjeti jer je preko prijenosa spoen na kotače koji se i dalje vrte zbog kretanja vozila. u tom trenutku elektronika gasi ubrizgavanje jer nema nikakve potrebe trošiti gorivo u takvom režimu rada. što se tice podmazivanja i ostalih stvari, to sve normalno funkcionira (jer se motor vrti). kad pritisneš spojku ili kad broj okretaja motora padne dovoljno nisko, motor će opet početi s ubrizgavanjem.

Profile

Posted: 27 June 2012 03:12 PM   [ Ignore ]   [ # 12 ]  
Auto škola
Rank
Joined  2010-06-04
Lesli Eldridž - 26 June 2012 05:42 PM

Pa motor da bi radio mora trošiti gorivo. Mislim, nije mi nikako jasno kako možete vjerovati u legende da motor tada ne radi, a čuje se zvuk motora

Zvuk motora proizvode svi pokretni dijelovi, kad se vrti na 2-3 tisuće ili koliko već okretaja mora se čuti.
Razliku u zvuku kad se gorivo ubrizgava i ne ubrizgava najlakše se primijeti na pumpe düse motorima jer imaju karakterističan štektavi zvuk ubrizgavanja. Pošto su to i najčešći motori na Balkanu, stani na nizbrdicu u nekoj ulici u kojoj se sporije vozi i slušaj.

Profile

Posted: 27 June 2012 06:04 PM   [ Ignore ]   [ # 13 ]  
Auto škola
Rank
Joined  2010-06-12

Ma dajte ne pišite svašta. Auti i to baš se vidi na tim TDI mašinama dime kad se koči motorom. Valjda zato što ništa ne sagorijeva. I benzinci isto tako zimi kad se spušta kočeči motorom isto dime. Valjda isto jer ne troše gorivo. Urbane legende, ne nasjedajte na takve stvari. Na svim forumima ista priča-djeca misle da su bajke moguće…

Profile

Posted: 27 June 2012 09:24 PM   [ Ignore ]   [ # 14 ]  
Iskusni vozač
RankRankRank
Total Posts:  129
Joined  2011-10-15

...u ovom postu stvarno je svašta napisano, jednostavno moram reagirati radi općeg dobra:
.
SVI SERIJSKI BENZINSKI motori koji imaju elektronsko ubrizgavanje goriva imaju režim rada “cut-off” (engl. odrezati). Obično su mape rada motora formirane na način čim motor prijeđe cut-off prag (recimo 2500 okretaja), a papučica gasa je u cijelosti otpuštena (znači broj motor pada) prekida se dovod goriva. Tek kada padajući broj okretaja padne na cca 1000-1500 ponovo se aktivira ubrizgavanje. Na isti način ponaša se i plinska instalacija u vozilu, čak i stari sistemi sa mješačem ako su LCS (kontrolirani lambda sondom). U točnost ove tvrdnje kladim se u vlastiti život!
.
Ne mogu biti 100% siguran, ali uz 99% sigurnosti tvrdim da se i dizel motori “ponašaju” isto.

Profile

Posted: 28 June 2012 07:10 PM   [ Ignore ]   [ # 15 ]  
Auto škola
Rank
Joined  2010-06-04
hgzg - 27 June 2012 09:24 PM

...u ovom postu stvarno je svašta napisano, jednostavno moram reagirati radi općeg dobra:
.
SVI SERIJSKI BENZINSKI motori koji imaju elektronsko ubrizgavanje goriva imaju režim rada “cut-off” (engl. odrezati). Obično su mape rada motora formirane na način čim motor prijeđe cut-off prag (recimo 2500 okretaja), a papučica gasa je u cijelosti otpuštena (znači broj motor pada) prekida se dovod goriva. Tek kada padajući broj okretaja padne na cca 1000-1500 ponovo se aktivira ubrizgavanje. Na isti način ponaša se i plinska instalacija u vozilu, čak i stari sistemi sa mješačem ako su LCS (kontrolirani lambda sondom). U točnost ove tvrdnje kladim se u vlastiti život!
.
Ne mogu biti 100% siguran, ali uz 99% sigurnosti tvrdim da se i dizel motori “ponašaju” isto.

Ovo o gornjem pragu za cut-off nisam znao, ali eto sad znam. smile

Iz prve ruke mogu potvrditi za Fiatov 1.9 JTD u Doblu i VWov 1.6 TDI u Golfu da pri kočenju motorom putno računalo pokazuje potrošnju 0.0 L/100 km.

Profile

1 of 3
1