...u člancima koji su popratili 1,76 litara na 100 km, (slovenački Avto Magazin) nije bilo detaljnijih objašnjenja. Nažalost “moja arhiva” Avto Magazina se izgubila, pa osim sjećanja mogu ponuditi samo onaj link od prije dva-tri posta….. Uvjeti za ostvarenje tog poduhvata: vjerojatno “laboratorijski”!
Izbacivanje dijelova: sitnice tipa veća remenica (manjeg) alternatora, možda zamjena vodene pumpe električnom, vjerojatno je nestao i hidraulični servo volana i kočnica (ti audiji imaju duplu servo pumpu za volan/kočnice). Ne bih se iznenadio “izbacivanju” i nekog stupnja prijenosa. Svaki zupčanik koji se okreće “košta” neku kap goriva. Sjeti se Fiat Punta iz sredine 90-tih, isti motor (benzinac) nudio se sa mjenjačem od 5 i 6 brzina. Tvornički deklarirane karakteristike bile su lošije za dlaku kod modela sa 6 brzina!
.
Osobno iskustvo: Ford Granada 2.8i turbo (turbo je moj uradak: 0,55 bara pritiska cca 230 konja, jer nisam mjerio snagu na valjcima). Auto je imao tvornički mjenjač sa tri brzine (automatik). Na auto sam ugradio mjenjač Scorpia cosworth (automatik 4 brzine) da bih dobio duži prijenosni omjer (radi max brzine). Prva tri stupnja prijenosa bila imaju iste omjere, samo je četvrti “dozidan”. Rezultat: izgubio sam pola sekunde u ubrzanju do 100 km/h (tri brzine cca 7,5 sekunde četiri brzine cca 8,0 sekundi). Na kraju sam stavio klasični mjenjač.
Tako da i današnja “inflacija” broja stupnjeva prijenosa(6-7-8….) često može imati jače marketinško uporište od čiste tehničke vrijednosti.
I još jedna stvar koja je danas IN, a postoji 30-tak godina. Stop-start sustav: ranih 80-tih postojale su edicije Audi-80 i 100-tke koje su se zvale “Formel-E”. U grubo: klasični start-stop sustav + produljeni prijenosni omjeri. Ako je mjenjač imao četiri stupnja prijenosa “četvrta brzina” zvala se “E”. U mjenjaču sa pet stupnjeva prijenosa, peta se zvala “E”. Takvi mjenjači 4+E bili su toliko “rastegnuti” da je max. brzina bila ostvariva u 4-toj, dok je (pre) dugačka “E” štedila gorivo, motor i reducirala buku. Jedina razlika nekadašnjih start-stop sustava u odnosu na aktualne je činjenica kako je motor nekada zaustavljao sam vozač (pritikom na tipku koja se nalazila bočno na ručici brisača). Pokretanje motora: kao i danas spojka+papučica gasa. Uz to na ploči sa instrumentima nalazi se ekonometar (mjerač podtlaka u usisnoj grani) i “strelica” za ekonomičnu promjenu brzina.
Slični sustavi bili su u slobodnoj prodaji kao univerzalni set za ugradnju u svaki automobil, ipak sve navedeno je brzo otišlo u zaborav.
PS. znam da zvučim kao da sam na plaći u Audi-ju, ali od 1972-1994…. (vrijeme kada ključne poteze vuče dr. Ferdinand Piëch) stvarno je donjelo čuda iz Ingolstadt-a: quattro, R5 benzince, pocinčanu karoseriju, ljepljena stakla i moderna konstrukcija vrata sa crnim (aluminijskim okvirima) oko istih (Audi 100 C3). Aerodinamika, popularizaciju diesela (1.6 T/TD), TDI kao poglavlje za sebe i kao kruna svega prvi A8. Turbo punjač kao konstanta od kraja 70-tih, računalna (varijabilna) kontrola tlaka (ur quattro), VTG turbo (C4 A6 TDI).... Solidni rezultati u Reli prvenstvima + DTM V8 (1990) i slična prvenstva u USA. I Michele Mouton, jedina žena sa 4 reli pobjede i desetak podija. Treba spomenuti dobre rezultate i višegodišnje rekorde na Pikes Peak-u (Hanu Mikola i Walter Rohrl). Koliko je tehnika 80-tih “žilava i potentna” govori jedna usporedba:
.
Audi RS2 1994: (Audi 80 B4 avant) = 2226 ccm/5 zyl, 315 ks- 410 Nm, 262 km/h, 0-100 4,9s, 1600 kg
Ford Focus RS 2010: ....................... = 2521 ccm/5 zyl, 306 ks- 440 Nm, 262 km/h, 0-100 5,9s, 1470 kg
Uspoređivati aerodinamiku Forda i Audija u kojeg “može 8 vreća cementa”....... Audijev motor je čudo, a Volvo-v “plastični trkač” baš i nije sportaš kao što se prikazivalo. Usporedba tog (tvorničkog)motora sa Gofom V ili VI GTI…. tvornički Audi 100 (230 ks) sa tim motorom je brži/startniji od Golfa, tko je tu lud! Isti taj motor iz Audija (2.2-20v)možete (jeftino, cca 10.000 eura) “čipirati - tunirati” na +1200 ks:
http://www.youtube.com/watch?v=rZJX8NuNzW0&feature=related
ili
http://www.youtube.com/watch?v=rXPyYzt9N1E
ili
http://www.youtube.com/watch?v=caXc6fQtXpw&feature=related
. a u HR automobili sa sa dva-tri motora ne mogu skinuti 10,0 na 402 m!
.
ili
http://www.youtube.com/watch?v=MqBx8bhAjqU&feature=related
...ispada da i danas ima “čudaka” koji se zaklinju u stari 2.2-20v
.
Bilo je i promašaja u “zlatnim vremenima”, ne baš filigranski vozan ovjes, težak nos, afera sa Audi-jem 5000 (Američka 100-tka) koji je imao neko sra…e s kočnicama. Predugo inzistiranje na k-jetronicu (kao i Mercedes), loše kvake (svi modeli koji kvake dijele sa Golfom II). Poslije toga su inženjere smjenili “menađeri” i PR-stručnjaci i cijela priča (mojim očima gledano) kreće nizdrdo, a profit “uzbrdo”.
Prvi Audi 60-72-75-90 predstavljeni 1965 i prva 100-tka C1 bili su loši ili prosječni automobili svog vremena. Nevjerojatnan je napredak koji je tvrtka ostvarila nakon 15 godina postojanja.
.
Isti taj hvale vrijedan Audi danas izrađuje automobile kojema se gule tipke i ručke nakon
20-tkm, motor V6 benzin (imao 3 komada) troši nakon 200 tkm više od 1 litre ulja na 1000 km. Tapecirung na poklopcu motora “skupi se” za 3 cm, ispadaju mlaznice za pranje stakla. O (ipak prenapuhanoj) priči o nekvaliteti aluminijskog ovjesa neću trošiti više riječi. Nova generacija motornog razvoda sa lancem koji je smješten uz mjenjač (za promjenu se vade motor i mjenjač).... Službeno lanac je vječan, a 3.0, 4.0, 4.2 TDI ....... bilo je preskakanja lanca (havarije motora) na na 70 tkm! Na zadnja sjedišta A4 modela (B6 i B7) ne mogu komotno sjesti ni djeca, a u “kocki” B2 straga je mogao i (mršaviji) direktor!
.
PS. 2: čita li ovo neka osoba mlađa od 25 godina, jesu li ovo “staračko-nostalgična lupetanja” ili se nađe i ponešto zanimljivo?