forgot password?

AUDI A6 MODELI 2004+
Posted: 30 May 2012 10:59 AM   [ Ignore ]  
Stara škola
RankRankRankRank
Total Posts:  304
Joined  2010-10-31

Postovani doktroe i svi ostali koji mogu pomoci,
Iako sad imam dizela, zbog skupljeg održavanja i neprelaženja velike godišnje kilometraže, razmatram kupovinu mlađeg polovnog A6 s benzinskim motorom i vidio sam da postoje 2.4, 3.0 i 3.2 motori.
zanima me koji je najpouzdaniji i imaju li turbinu? Naravno, ponajprije me zanima onaj motor koji je nema… raspberry
Kakve su potrosnje (manual vs automatik)?
Unaprijed hvala svima na svim informacijama (i onima koje nisam tu pitao ali su hvalevrijedne). LP

Profile

Posted: 31 May 2012 09:40 PM   [ Ignore ]   [ # 1 ]  
Iskusni vozač
RankRankRank
Total Posts:  129
Joined  2011-10-15

Audijeve V6 motore 2.4-30v, 2.8-30v i 3.0-30v (u biti radi se o srodnim agregatima) smatram lošima. Osobno sam imao 2 kom A6 2.8-30v i sada posjedujem A4 3.0-30v svi u kombinaciji ručni mjenjač + quattro. Motori su u praksi “ljeniji” u odnosu na deklariranu “snagu na papiru”, potrošnja goriva je velika (ZG grad 15-20 litara), svi redom potrošači ulja. Motor je sastavljen iz puno skupih dijelova. Prvi 2.8 (ACK motor) mi se doslovno raspao na 270 tkm (prethodno trošeći cca 2 litre ulja na 1000 km), drugog 2.8 sam se brzo rješio. Sada imam 3.0-30v (ASN motor) u 2003 A4 sa GARANTIRANIH 208 tkm….. 1 litra ulja na 1000 km, mjenjao usisnu granu (1000 eura), lambde i katalizatori (ima ih 4x) cca 30000 kn. Varijatori faze na 3.0 (4kom) potencijalna loša točka. Servis na 120 tkm (zupčasti remen…..) u ovlaštenom servisu plaćen cca 2500 eura.
.
Dobre strane svih ovih motora: uglađen rad, linearno razvijanje snage, odlično podnose LPG.
.
V6 3.2 FSI ima dobar kolega u A4-B6, puno “življi” motor od prethodno opisanih, na tom motoru je Audi odustao od 5 ventila po cilindru, umjesto zupčastog remena ima lanac (koji zna preskočiti) Za mjenjanje lanca vedi se motor (jer je lanac sa zadnje strene). Na glasu kao bolji motor od 30-ventilaca, jedino što radi FSI-tehnologije nije preporučljiv za LPG.
.
Moja osobna preporuka…... ne kupovati automobil sa takvim motorom ako nisi automehaničar sa puno novaca i živaca

smile

Profile

Posted: 01 June 2012 08:57 AM   [ Ignore ]   [ # 2 ]  
Stara škola
RankRankRankRank
Joined  2010-10-31

Hvala ti na odg, znaci 3.2 FSI je jedini dobaar. ali ima li on turbinu ili je atmosferac? ako se odlucim na 3.2 FSI nadam se da nece trositi 20ltr po gradu. hvala

Profile

Posted: 01 June 2012 10:18 AM   [ Ignore ]   [ # 3 ]  
Iskusni vozač
RankRankRank
Joined  2011-10-15

....svi opisani motori su atmosferci (bez turbine).
.
...da sam na tvojem mjestu gledao bih kupiti V8 4.2. Svi motori kojih smo se dotakli u prethodnim postovima ionako su više nego što čovijek treba u (rabljenom) automobilu. Izbor razuma bio bi 2.0 TDI…... 210 km/h, 10,3 sec do 1oo km/h
.
raspberry

Što se tiče troškova, registarcije i sličnog 4.2 nije ništa bitno skuplji za održavanje od V6 braće. Obzirim da V8 4.2 NIJE FSI, ako se dosta voziš uvijek imaš alternativu u LPG-u. S druge strane takav auto “nitko ne želi” pa će cijena opremljenijeg 4.2 (quattro obavezan) možda biti niža od “socijalnog” 3.2!

Profile

Posted: 02 June 2012 08:33 AM   [ Ignore ]   [ # 4 ]  
Auto škola
Rank
Total Posts:  22
Joined  2011-06-27

Uzmite 3.2 FSI i necete pogrijesiti, imao sam takvoga , potrosnja otvorene voznje 8-9, grad 13-14-15-16(16 nikad nikad nece prijec cak i uz veci pritisak gasa) ! Motor je malo osjetljiv na lose gorivo, pa bi bilo pozeljno da tocite BS Eurosuper 95(bez sumopora) !

Auto ima fantastican zvuk, snaga( 6-7 sekundi do 100km/h), odlicna međubrzanja, kod mene je i tiptronic sa f1 mjenjacem i quattro i sline, i auto stvarno plovi po cesti! Ako budete kupovali kupite automobil u njemackoj i nek je iznad 2007 godine jer je 3.2 FSI iz te godine i kasnije doveden do savrsenstva u sto sam se sam uvjerio! (dakle mjenjate samo ulje wink ! Auto je realativno skup ! 16000€ ++++ ( 2007 na dalje)

Sretno u kupnji

Profile

Posted: 02 June 2012 10:15 AM   [ Ignore ]   [ # 5 ]  
Iskusni vozač
RankRankRank
Joined  2011-10-15

....tvornički podaci kažu da 2007 A6 3.2 FSI quattro (automatic) ubrzava do 100 km/h za 7,1 sec te da je max. brizna 250 (ograničena blokadom)

Profile

Posted: 04 June 2012 04:54 AM   [ Ignore ]   [ # 6 ]  
Administrator
RankRankRankRankRank
Total Posts:  720
Joined  2010-01-05
MarkoM - 30 May 2012 10:59 AM

Postovani doktroe i svi ostali koji mogu pomoci,
Iako sad imam dizela, zbog skupljeg održavanja i neprelaženja velike godišnje kilometraže, razmatram kupovinu mlađeg polovnog A6 s benzinskim motorom i vidio sam da postoje 2.4, 3.0 i 3.2 motori.
zanima me koji je najpouzdaniji i imaju li turbinu? Naravno, ponajprije me zanima onaj motor koji je nema… raspberry
Kakve su potrosnje (manual vs automatik)?
Unaprijed hvala svima na svim informacijama (i onima koje nisam tu pitao ali su hvalevrijedne). LP

Ako vam je dizelski model kojeg posjedujete u dobrom stanju, ne vidim razlog da ga mijenjate. Takva je transakcija, naime, upitne isplativosti i velikog rizika, jer, bez obzira kako sve detaljno pregledali, možete na kraju kupiti ‘mačka u vreći’. Proizvodili su se motori 2.4 V6 sa 177 KS te 2.8 V6 FSI sa 210 KS te 3.2 V6 FSI sa 255 KS.  Verzija 3.0 V6 je bila dostupna u prethodnoj seriji. FSI je kratica od Fuel Stratified Injection, što znači slojevito punjenje (ubrizgavanje), a to je osnovna značajka direktnog ubrizgavanja.

Direktno ubrizgavanje znači veću snagu uz nižu potrošnju goriva, ali takva je koncepcija zahtjevnija i osjetljivija. A ako se što pokvari, popravak je dvostruko skuplji nego kod osnovnog ubrizgavanja. Zbog toga trebate sve detaljno pregledati, uz mjerenje kompresije. Kod Audija A6 su osjetljivi prednji kuglasti zglobovi, zajedno s gumenim osloncima. I još jednom naglašavam, ne upuštajte se pod svaku cijenu u izmjenu vašeg auta za drugi rabljeni. Ovako znate na čemu ste (to nećete moći reći ako kupite drugi rabljeni model), a troškovi održavanja benzinca mogu biti niži, ali i viši.

dr. Željko Marušić

Signature 

Pitanja za g. Marušića za rubriku Doktore pomozite ili rubriku Pravnik primamo isključivo na forumu. Za sve ostalo mozete se javiti na PVT.
Samo odgovori dr. Marušića koji su objavljeni od strane Administratora su službeni odgovori Autoportal.hr .

Profile

Posted: 04 June 2012 12:44 PM   [ Ignore ]   [ # 7 ]  
Stara škola
RankRankRankRank
Joined  2010-10-31

Hvala doktore, naravno da ću dobro razmisliti prije nego se “riješim” mog TDI-a smile

Profile