MarkoM - 30 May 2012 10:59 AM
Postovani doktroe i svi ostali koji mogu pomoci,
Iako sad imam dizela, zbog skupljeg održavanja i neprelaženja velike godišnje kilometraže, razmatram kupovinu mlađeg polovnog A6 s benzinskim motorom i vidio sam da postoje 2.4, 3.0 i 3.2 motori.
zanima me koji je najpouzdaniji i imaju li turbinu? Naravno, ponajprije me zanima onaj motor koji je nema… 
Kakve su potrosnje (manual vs automatik)?
Unaprijed hvala svima na svim informacijama (i onima koje nisam tu pitao ali su hvalevrijedne). LP
Ako vam je dizelski model kojeg posjedujete u dobrom stanju, ne vidim razlog da ga mijenjate. Takva je transakcija, naime, upitne isplativosti i velikog rizika, jer, bez obzira kako sve detaljno pregledali, možete na kraju kupiti ‘mačka u vreći’. Proizvodili su se motori 2.4 V6 sa 177 KS te 2.8 V6 FSI sa 210 KS te 3.2 V6 FSI sa 255 KS. Verzija 3.0 V6 je bila dostupna u prethodnoj seriji. FSI je kratica od Fuel Stratified Injection, što znači slojevito punjenje (ubrizgavanje), a to je osnovna značajka direktnog ubrizgavanja.
Direktno ubrizgavanje znači veću snagu uz nižu potrošnju goriva, ali takva je koncepcija zahtjevnija i osjetljivija. A ako se što pokvari, popravak je dvostruko skuplji nego kod osnovnog ubrizgavanja. Zbog toga trebate sve detaljno pregledati, uz mjerenje kompresije. Kod Audija A6 su osjetljivi prednji kuglasti zglobovi, zajedno s gumenim osloncima. I još jednom naglašavam, ne upuštajte se pod svaku cijenu u izmjenu vašeg auta za drugi rabljeni. Ovako znate na čemu ste (to nećete moći reći ako kupite drugi rabljeni model), a troškovi održavanja benzinca mogu biti niži, ali i viši.
dr. Željko Marušić