forgot password?

MERCEDES 2149 ccm - 170 KS dizel
Posted: 09 June 2012 09:49 AM   [ Ignore ]  
Stara škola
RankRankRankRank
Total Posts:  304
Joined  2010-10-31

Doktore i ostali,
kakva su iskustva s ovim motorom, proizvodnja 2007., u kombinaciji s auto mjenjačem?
Unaprijed hvala. Lp

Profile

Posted: 10 June 2012 12:33 AM   [ Ignore ]   [ # 1 ]  
Auto škola
Rank
Total Posts:  18
Joined  2010-08-16

Misliš na 220 CDI motore? Pa to su ti najizdržljiviji serijski automobili koje možeš naći na tržištu. U E klasi (vjerujem i u C, jer je isti motor, a lakša karoserija, tako da nema razloga da tako ne bude) oni prelaze pola miliona kilometara bez problema, sad baš gledam, 125kw-17oks sa tom kilometražom (Na stranom sajtu, otkucaj na guglu “used car market”). Za E klasu 220 CDi serija je optimalna, jer je E200 CDI malo slab za tu karoseriju. U C klasi možeš i sa C200 CDI, mada mislim da što se tiče izdržljivosti nema razlike u ta 2 motora. Inače, ti motori u ranijim izvedbama sa manjom konjažom prelazili su po 700,000 KM. Što rek’o Dr Marušić, kome treba više?:) I što se tiče poreza, registracije,održavanja, to ti je optimalan izbor. Moja preporuka - E 220 CDI, i obavezno idi na e klasu jer je veća i bolja, a nije puno skuplja rabljena. To ti je najbolje serijski auto nama dostupno ako su ti prioriteti pouzdanost, izdržljivost, dugotrajnost, sigurnost i udobnost. Ako se ne varam, imaš na ovom sajtu recenziju, da li baš tog motora u karavanu,
Dobro je što je 2007. godina, Mercedes je dosta unaprijedio kvalitet sa restajlingom 2006.god, svi to kažu, i sada je to ponovo onaj stari mercedes. Automatik je isto plus, jedino ako je nabio neku basnoslovnu kilometražu, onda bi tražio nekog stručnog da ocjeni generalno stanje motora, mijenjaća i ostalog. Ako ga kupiš izmjeni preventivno ulje u mijenjaču. Generalno, ti auti su i posle 200,000 ko novi, to kažu ljudi koji ih voze toliko dugo.
Uostalom, šta ja pričam, evo ti link ka testu Dr Marušića, koji to potvrđuje - http://www.autoservis.hr/index.php/rabljenic/2785 Motor. je ojačan 20 ks u odnosu na stariju verziju, ali to ne bi trebalo imati većeg značaja.
Šta reći o kvalitetu Mečke? Skoru su u autoklubu radili test pronalaženja rabljenih auta u Hrvatskoj sa najvećim kilometražama, svi sa blizu milion km, i od prvih 10, 6 su čini mi se bile mečke.
Dakle, palac gore za Mečku dizel! (što rek’o doktor, “o temeljnoj kvaliteti Mercedes Benzovih dizelaša ne brinite”:), svoju ti brigu brini, tj. da li je uredno održavan i u kakvom je stanju motor i mijenjač, jer ako jeste, prije ćeš ti “na hilaret”:) od njega!
Audi good, BMW better, Mercedes Benz(best):)
P.S. I sam imam e280 cdi, v6 190 ks, danas prešao 450 km, ne osjeti se vožnja, bez umora! Skupo je održavanje, ali vala i nudi puno za te pare.

Profile

Posted: 13 June 2012 10:25 AM   [ Ignore ]   [ # 2 ]  
Mladi vozač
RankRank
Total Posts:  77
Joined  2011-10-10

Upravo suprotno mercedes je good audi je better a bmw je best takvo je barem bilo misnjenje doktora u mojoj temi

Profile

Posted: 13 June 2012 04:27 PM   [ Ignore ]   [ # 3 ]  
Auto škola
Rank
Total Posts:  18
Joined  2010-08-16

Zavisi o kojem aspektu pričano! Audi je najbolji po kvalitetu plastike, balansu između sportskog i elegantnog itd. BMW ima sportske afinitete i snažnije motore, tako da je po pitanju performansi najbolji. Ali ako gledamo izdržljivost motora ovaj konkretni motor u Mečki nema konkurenciju. Zavisi šta kome treba i šta ko hoće. Ja volim da mi auto dugo traje, a tu je merc br. 1!

Profile

Posted: 13 June 2012 07:25 PM   [ Ignore ]   [ # 4 ]  
Administrator
RankRankRankRankRank
Total Posts:  720
Joined  2010-01-05

Imao sam ja ja ladu samaru 1300S. Neznam zasto sam je se sada sjetio, ali ona je imala ... konzistentnu kvalitetnu cijli svoj vijek trajanja.

Signature 

Pitanja za g. Marušića za rubriku Doktore pomozite ili rubriku Pravnik primamo isključivo na forumu. Za sve ostalo mozete se javiti na PVT.
Samo odgovori dr. Marušića koji su objavljeni od strane Administratora su službeni odgovori Autoportal.hr .

Profile

Posted: 13 June 2012 08:19 PM   [ Ignore ]   [ # 5 ]  
Administrator
RankRankRankRankRank
Total Posts:  720
Joined  2010-01-05
Tomislav28 - 13 June 2012 04:27 PM

Zavisi o kojem aspektu pričano! Audi je najbolji po kvalitetu plastike, balansu između sportskog i elegantnog itd. BMW ima sportske afinitete i snažnije motore, tako da je po pitanju performansi najbolji. Ali ako gledamo izdržljivost motora ovaj konkretni motor u Mečki nema konkurenciju. Zavisi šta kome treba i šta ko hoće. Ja volim da mi auto dugo traje, a tu je merc br. 1!

A evo i doktorovog odgovora:

Dobro je komentirao prethodni čitatelj. To je izvrstan automobil, vrhunske kvalitete, te je jedino važno provjeriti stanje vitalnih sklopova, uz mjerenje kompresije. Tlakovi trebaju biti ravnomjerni i ne niži od 30 bara. Motor treba paliti ‘na prvi zub’, kod dodavanja gasa ne smije dimiti, a automatski mjenjač ne smije trzati.

dr. Željko Marušić

Signature 

Pitanja za g. Marušića za rubriku Doktore pomozite ili rubriku Pravnik primamo isključivo na forumu. Za sve ostalo mozete se javiti na PVT.
Samo odgovori dr. Marušića koji su objavljeni od strane Administratora su službeni odgovori Autoportal.hr .

Profile