Postovani gospodine
Zivim u Danskoj i automobili su ovdje UZAS skupi. Koliko? Pa odprilike jedno 2 i pol puta vise nego u Hrvatskoj. Krajem ove ili pocetkom sljedece godine ja bi zelio kupiti si novi automobil. Audi A3 kojem su startne, cijene najeftinijih modela dakle bez dodatne opreme poznate vec sad i VW Golf MK7 koji ce biti tek pretstavljen na jesen. Naime dvoumim se izmedju 2 tipa. Dizel 1,6 TDI i cijena startna za A3 je u Danskoj 287.000, te naravno da se tu treba nabaciti jos neki paket opreme jedno 30.000 i to bi iznosilo oko 317.000 kuna. Te ako bi se odlucio na dizel onda bi trebao dati i jos dodatno 30.000 kuna dodatno za za grijac kabine i motora na daljinski. Dakle oko 350.000 kuna.
Druga varianta bi bila kupiti ovaj novi motor kojeg reklamiraju sad a to je benzinac 1,4 TFSI, COD, ili cilindar on demand. Sa 140 KS i potrosnjom od 21,3 l/km ili 4,8 l/100 km i nabija 0-100 za nekih 8,3 sec. Za njega mi nebi trebao grijac kabine/motora i tu bi usparao 30.000 jer koliko znam da se benzinac zagrijava puno brze od dizela kojem treba jako puno sto mi je dosadilo u zimskim danim pri kretanju na posao. Startna cijena tog 1,4 TFSI s 140 KS ce biti 317.000 + tih nekih 30.000 kuna dodatne opreme i onda sam na istoj cijeni kao i za onaj dizel, dakle opet cu zavrsiti na 350.000 kuna. Godisnje prelazim oko 25.000 km. Te se uspuntno bojim benzinca vezano za to sto oni imaju lanac, a ne remen, te koliko sam cuo da taj lanac nemoze izdrzati vise od jedno 150.000km, te su jednom dancu ovdje naplatili 28.000 kuna za tu zamjenu a to je onako da se smrznes kad cujes cijenu. Ni jedan od njih nema DSG koji bi kostao dodatno 30.000 kuna. I pitam se vrijedi li taj automatski mjenjac toliko? Trebam li mozda zaboraviti oba modela koja su mi u glavi i kupiti treci TDI 2.0 s 140 KS? Ali on je dodatno skuplji za 44.000 kuna.
Kad bi vi birali, koji automobil bi izabrali?
Unaprijed zahvalan.
Lijep pozdrav vam stize iz hladne Danske