forgot password?

Hyundai Elantra 1.6GL 16V DOHC 2001.godina
Posted: 22 June 2012 01:14 PM   [ Ignore ]  
Auto škola
Rank
Total Posts:  50
Joined  2012-06-22

Pozdrav svima iz prevruceg Splita.
Kupio sam gore navedenu Elantru,pa bi me zanimalo vaše mišljenje o kvaliteti i nedostatcima samog auta. Auto je imao 123500 km prijeđenih,klima,ABS, ugrađene parking senzore itd…i zanima me da li općenito vrijedi ona izreka za korejce i japance da su nepoderivi.
Hvala unaprijed

Profile

Posted: 22 June 2012 10:12 PM   [ Ignore ]   [ # 1 ]  
Administrator
RankRankRankRankRank
Total Posts:  719
Joined  2010-01-05
charlie wax - 22 June 2012 01:14 PM

Pozdrav svima iz prevruceg Splita.
Kupio sam gore navedenu Elantru,pa bi me zanimalo vaše mišljenje o kvaliteti i nedostatcima samog auta. Auto je imao 123500 km prijeđenih,klima,ABS, ugrađene parking senzore itd…i zanima me da li općenito vrijedi ona izreka za korejce i japance da su nepoderivi.
Hvala unaprijed

Elantra je 2000. nasljedila Lantru, Hyundaijevu limuzinu na granici kompaktne i srednje klase, napravljenu krajem 1990. po Mitsubishijevoj tehnologiji. Na našem se tržištu prodavala do 2006., a nasljednika je dobila prošle jeseni. Pokazala se kvalitetnom i pouzdanom, odnosno automobilom koji nudi dosta za uložen novac. Tipična je konfekcija, u klasi Škode Octavije, što je vlasnicima i kupcima rabljenih više vrlina, nego mana. Pogotovo što su Hyundaijevi automobili odavno stekli glas pouzdanosti i izdržljivosti.

U početku su se javila dva problema - s neujednačenim ovjesom (krute opruge - mekani amortizeri, zbog čega se Elantra neugodno ljuljala) te u sinkronima mjenjača. Sve je otklonjeno 2002. i već krajem te godine, po statistikama kvarova TÜV-a i Dekre, Elantra je postigla iznadprosječnu pouzdanost. U kombinaciji s povoljnom cijenom, to je jak adut na tržištu rabljenih. Najčešći su benzinci 16-ventilski benzinci obujma 1599 ccm i snage 105 KS, kojim je opremljen vaš model.

Osjetno je jeftiniji od često precijenjenog dizelaša 2.0 CRDi, troši prihvatljivo, a pouzdanost je dokazao u desetak modela Hyundaija i Kije. Uz provjeru zračnosti u nosećim sklopovima treba obratiti pozornost na stanje ispušnog sustava te prednjih diskova, koji pokazuju i kako je auto vožen i održavan. Motor je izvorno Mitsubishijeve koncepcije te uz redovito održavanje rijetko stvara probleme.

Kod motora su osjetljivi pumpa rashladne tekućine i termostat te nakon kupnje rabljenog primjerka, u sklopu zupčastog remena i napinjača, treba preventivno izmijeniti i te sklopove. Nema problema ni s mjenjačem, koji doduše ima nešto duži hod, ali šalta precizno, a spojka rijetko pokazuje znakove umora. Izdržljiva je i limarija te ne bi trebalo biti iznenađenja, ako je auto bio u dobrim rukama.

Materijali u unutrašnjosti, doduše, djeluju jeftino, ali su izdržljivi. Stoga je ovakav model isplativ, jer za nešto više od četiri tisuće eura nudi dosta komfora i dobre performanse, a održavanje nije skupo. Čak se i primjerci koje su vlasnici zapustili dobro drže. Ako je kilometraža realna i ako je vaš model u dobrom stanju, ne bi trebalo biti većih problema još dugo.

dr. Željko Marušić

Signature 

Pitanja za g. Marušića za rubriku Doktore pomozite ili rubriku Pravnik primamo isključivo na forumu. Za sve ostalo mozete se javiti na PVT.
Samo odgovori dr. Marušića koji su objavljeni od strane Administratora su službeni odgovori Autoportal.hr .

Profile

Posted: 29 August 2012 07:11 PM   [ Ignore ]   [ # 2 ]  
Auto škola
Rank
Total Posts:  50
Joined  2012-06-22

Pozdrav.
Nažalost kasno zahvaljujem na odgovoru smile
Evo još jedno pitanje.
Nedavno sam primijetio na autoputu da pri brzini od 130km/h sa upaljenom klimom ili cak i sa ugasenom čujem iritantno šuštanje iz ventilacije.
Cim brzina padne na 120km/h i manje taj zvuk nestaje.
Prije se to nije javljalo,pa pretpostavljam da zrak prolazi kroz neku klapnu od ventilacije. A i još jedna stvar počelo se čuti kao neko krckanje oko unutrašnjeg retrovizora(vibracije) pretpostavljam je stvar do plastike.
Zahvaljujem smile

Profile

Posted: 29 August 2012 07:55 PM   [ Ignore ]   [ # 3 ]  
Stara škola
RankRankRankRank
Total Posts:  304
Joined  2010-10-31

Pokusaj ignorirati bilo koji zvuk koji se čuje iz 11 godina starog Korejanca - to ti je najbolji svajet, važno je da motor ne izda, a sigurno neće, to su dobri strojevi, poglavito benzinci… znam dvoje ljudi koji imaju npr. Daewoo Lanosa - vecina komponenti mu je na razini Stojadina, ali stroj i dalje veselo prede, oba su preko 200tkm i nikakvih znacajnih problema s njima, nemaju ni klimu, ali ih se oni ne žele riješiti, a imaju novaca za nove wink čak su rekli da bi opet kupili Lanosa smile

Profile

Posted: 30 August 2012 03:03 AM   [ Ignore ]   [ # 4 ]  
Profesionalni vozač
RankRankRankRankRank
Total Posts:  433
Joined  2011-07-25

daewoo anus nije baš primitivan kao kec smile ali ja znam keca koji je prešao više od 200 000 u auto školi i ostao živ smile
dobra je daewoo mehanika, primitiva i klasika, ali radi, samo enterijer je bruka

Profile

Posted: 30 August 2012 03:47 AM   [ Ignore ]   [ # 5 ]  
Profesionalni vozač
RankRankRankRankRank
Total Posts:  433
Joined  2011-07-25
charlie wax - 29 August 2012 07:11 PM

Pozdrav.
Nažalost kasno zahvaljujem na odgovoru smile
Evo još jedno pitanje.
Nedavno sam primijetio na autoputu da pri brzini od 130km/h sa upaljenom klimom ili cak i sa ugasenom čujem iritantno šuštanje iz ventilacije.
Cim brzina padne na 120km/h i manje taj zvuk nestaje.
Prije se to nije javljalo,pa pretpostavljam da zrak prolazi kroz neku klapnu od ventilacije. A i još jedna stvar počelo se čuti kao neko krckanje oko unutrašnjeg retrovizora(vibracije) pretpostavljam je stvar do plastike.
Zahvaljujem smile

može da bude nešto u ventilacionom kanalu što se iz nekog razloga čuje tek pri velikoj brzini. to može da se ispita. međutim, ja ne bih na tvom mestu vozio elantru preko 120 jer je takav auto prebučan na tim brzinama

Profile