Poštovai doktore,
prije otprilike 1 god. pitao sam Vas na ovom forumu koji kompakt uzeti i na kraju sam izabrao C4 2012.
Međutim, potaknut nedavnim razgovorima sa raznim “stručnjacima” za automobile, muči me jedno. Da li su novi auti za naše tržište nekvalitetniji nego npr. u Njemačkoj ili Francuskoj, Velikoj Britaniji itd.?
Ovo pitam prije svega doktora jer on, pretpostavljam, ima neka konkretna, mjerenjem utvrđenja saznanja a ne rekla-kazala metodu kao kod prosječnih ljudi koji su skloni kazivanju “urbanih” legendi.
Doktoru se zahvaljujem još jednom i izražavam divljenje za sav rada do sada.
Pozdrav
Naravno da je doktorovo mišljenje najvažnije, ali ni ja ne mislim zastupati stav “rekla - kazala” jer ne mislim da su automobili za njemačku po ničemu bolji nego za HR. Kako npr. Kia dava 7 godina garancije u HR, a u neikm državama EU samo 3 godine? To znači da nama dolaze bolji auti?
Svi automobili se rade na istim trakama, nemaju roboti/radnici naputke… “ovaj ide u RH, nemoj zaviti ovaj šaraf” to su predrasude i gluposti - tvoj Citroen je jednako kvalitetan kao i onaju Francsukoj, Švicarskoj, Njemačkoj…
...na početku jedne zanimljive rasprave, prije naklapanja o kvaliteti za koji svi “znamo” što znači, ali ju ne znamo definirati evo jedne moje (priručne) definicije:
.
kvaliteta je sposobnost nekog proizvoda da sačuva kroz eksploatacijski vijek glavninu svojstva koje je imao kao nov. Znači kvalitetna je boja koja ne blijedi na suncu, ili karoserija koja ne prohrđava ni nakon 15-te godine. No ako slijepo pratimo tu logiku onda se “kvalitetan” auto-pneumatik (“guma”) ne bi smio trošiti!!! ......OK znamo da tome nije tako….. jer se “kvalitetna” guma mora trošiti, znači da je pojam kvalitete vezan i uz ispunjavanje funkcije samog proizvoda. Nekom je “bolja” kup guma koja se potroši za 5000 km, a netko više cijeni pneumatik koji traje 30 tkm, i oba mišljenja su (subjektivno) točna. Sada se na kraju još u “matematiku” umješa i cijena, jer za konačnu ocijenu važno je koliko nešto i košta. Kada pišem ovo mislim na Ladu Nivu, jer ona je “odličan” terenac (ako analiziramo i njezinu cijenu). Onom proizvodu kojeg nismo puno platili, uvijek lakše oprostimo neku “bubicu”. Kvaliteta je sama po sebi subjektivna kategorija, a sve što se ne može matematički/fizikalno klasificirati uvijek je podložno duuuuuuuuugačkim raspravama!
.
U našim razgovorima kada kažemo kvaliteta najčešće mislimo na kvalitetu kao sposobnost zadržavanja svojstava novog proizvoda.
.
Sada možemo na glavnu priču. Ni jedna tvornica automobila ne proizvodi vozila zato što voli mene ili bilo kojeg čitatelja ovih redaka, već ju zanima samo NOVAC i PROFIT. U odnosu velikih kompanija nema direktnog odnosa i subjektivnosti prema klijentima kao što se ponaša obrtnik prema svojim mušterijama. Zgodna dama (u minici) kod obrtnika uvijek može dobiti 5-10% popusta ako majstora pozove na kavu - da ga sve kolege vide u oku ugodnom društvu (....osim ako obrtnik nema problematičnu suprugu).
.
U svijetu krupnog kapitala ne možete dobiti ono što niste platili. Ako se proizvodi automobil za “siromašno” tržište koje još ima velike namete na vozila (a Hrvatska i Jugoslavija su to uvijek bile), morate ponuditi uvozniku jeftiniji automobil da bi na konkurentan. To se može postići smanjenjem broja dijelova (različite specifikacije), kao i različitom kvalitetom (čitaj nabavnom cijenom) ugrađenih dijelova. Ni jedna tvornica ne preuzima dijelove samo od jednog dobavljača. Stara narodna poslovica kaže da se ne drže sva jaja u istoj košari! Dijelovi sa više izvora olakšavaju stabilnost opskrbe, kao i praktičnu spoznaju koliko loši mogu biti ugrađeni dijelovi, a da automobil još uvijek bude funkcionalan. Također tvornica si može dozvoliti “luksuz” da takav eksperiment provede na nakom “lijevom” tržištu kao što je RH.
.
Isto tako kao što je na ovom portalu 1000x (opravdano) savjetovano da se kod izmjene zupčastog remena uvijek koriste original dijelovi….... a oni zamjenski su “isti”, tako i tvornice posežu za “zamjenskim” dijelovima.
primjer 1: Fiat Bravo 1.6 SX 1996 kupljen nov u RH nema klimu, nema ABS, nema desni zračni jastuk, nema…...... a “struja” je Magneti Mareli. Takav “isti” Bravo 1.6 SX 1996 kupljen praktički isti dan u Njemačkoj (bez doplate!!) ima i klimu i ABS i desni značni jastuk i…...... “struja” je Bosch. Uprkos (tada) višim davanjima u RH “isti” auto košta isto u HR kao i Njemačkoj…
.
primjer 2: VW Passat 2.0 TDI PD (2005-2008) poslovično sklon kvarovima injektora….. od novokupljenih automobila ogroman postotak ima problematične Simens injektore, a u Njemačkoj većina ima BOSCH injektore. U RH kada se pokvari jedan injektor mjenjaju jedan a u Njemačkoj sva četiri…... govori li to nešto koliko je ljudima u Wolfsburgu stalo do HR i njezinog tržišta.
.
mogu ovako do zagušenja foruma….....
.
imam još prostora za završiti misao: kada se u velikim serijama proizvode automobili za određeno tržište, sukladno “potrebama” dobavljaju se i komponente za njih. Koliko novih dizela prodanih u RH ima filter čestica (DPF)? ....... malo, za njega nema poreznih olakšica u RH, znači to je nepotrebni trošak….... a još može i raditi probleme unutar garancijskog roka jer nafta u RH još uvijek nije “ista” kao i u starom dijelu EU. Mislite da na pokretnoj traci se proizvode dva auta da DPF-om, pa jedan bez, pa tri sa….....
.
Zašto je Seat koji ima “iste” motore kao i “VW” ipak više kvarljiv…...
.
teško me netko može uvjeriti da sa svoj novac dobivam isti automobil u RH kao i g. Hans u Munchen-u..
.
...malo sam potaknuo raspravu, čekam nastavak….
Poštovai doktore,
prije otprilike 1 god. pitao sam Vas na ovom forumu koji kompakt uzeti i na kraju sam izabrao C4 2012.
Međutim, potaknut nedavnim razgovorima sa raznim “stručnjacima” za automobile, muči me jedno. Da li su novi auti za naše tržište nekvalitetniji nego npr. u Njemačkoj ili Francuskoj, Velikoj Britaniji itd.?
Ovo pitam prije svega doktora jer on, pretpostavljam, ima neka konkretna, mjerenjem utvrđenja saznanja a ne rekla-kazala metodu kao kod prosječnih ljudi koji su skloni kazivanju “urbanih” legendi.
Doktoru se zahvaljujem još jednom i izražavam divljenje za sav rada do sada.
Pozdrav
Razlike ima, podjednako u automobilima i deterdžentima za rublje, i svim ostalim proizvodima između. Ali, bez brige, kupili ste kvalitetan automobil. Važno je samo da ga redovito održavate te da redovito provjeravate razinu ulja u motoru i po potrebi ga dolijevate.
I na kraju, jeste li pogledali Autoreviju, koju možete kuputi na svim kiloscima Tiska i crpkama Ine, po 7,50 kn? Volio bih da napišete mišljenje.
dr. Željko Marušić
gelov uvod je pomalo preopširan. no, poenta je na mestu. međutim, što se tiče vw passata - siemens brizgaljke su postojale i u engleskoj, to sam pročitao više puta, dakle, i na ‘zapadu’. dalje, priče o (očekivanoj i pretpostavljanoj) pouzdanosti među vag brendovima se u praksi nisu baš pokazale tako kako se smatra. hgzg kaže da je na pr. seat zato ipak slabijeg kvaliteta od vw. međutim, ja sam gledao rezultate ozbiljnih istraživanjima po kojima su poslednjih godina vw i audi relativno nepouzdani, zajedno sa seatom, dok je škoda među kvalitetnijim proizvođačima u globalu gledano.
taj dpf filter je ionako shit, bolje je da ga što manje stavljaju, na ovim prostorima ekologija u vozilima još uvek nije bitna.
...sve zavisi na kojem uzorku i kojom metodologijom se vrši analiza. Većina mojih spoznaja dolazi iz eksploatacije automobila starih 5 - 15 godina. Osobno to smatram boljim uzorkom od “novih” vozila, starosti do 5 godina sa max. 100 tkm.
.
Važno je i kako matična tvornica prati prodani proizvod kroz prve godine eksploatacije, tj. koliko je spremna uložiti u otklanjanje problema. Pred par godina Mercedes je povukao cijelu seriju CDI motora sa piezo brizgaljkama, tj. u servisima su se mjenjale brizgaljke (stavljanje klasične elektromagnetske) uz zamjenu računala. Da li je to (bio) kvalitetan proizvod?
Moram priznati da mi ova tema nije uopće interesantna jer ne vjerujem u GLUPOSTI da su auti za HR trziste losiji nego za bilo koje drugo… usotalom, kod nas se u odnosu na broj stanovnika prodava vise novih auta nego u pola europskih zemalja (bez obzira na cinjenicu da su male brojke u apsolutnom iznosu).
Napisao sam 30 redova nakon HGZG.ovog komentara i j….. laptop je sve izbrisao jer sam pritisnuo neku tipku, a nije delete ni pod razno zašto ovaj forum ne sprema otipkano u draft??????????
HGZG se stvarno potrudio da napise prvi post i svaka cast na tome, ali tu prestaje moje divljenje…
osvrnut cu se na nekoliko stvari… prvo definicija kvalitete je sirok pojam da bi je se tumacilo teoretski, stoga i postoje mnoge teoretske definicije i teoretičari (kojih sam i sam dio pisajući svoje poslijediplomske radove)... kao sto HGZG kaze ...kvaliteta je sposobnost nekog proizvoda da sačuva kroz eksploatacijski vijek glavninu svojstva koje je imao kao nov… ovu definiciju treba uzeti s rezervom i prilagoditi je na nacin da je “kvaliteta sposobnost proizvoda da ocuva sva svoja svojstva koja je ima kao nov, u sto duzem periodu, ili ukoliko je to moguce kroz cijeli zivotni vijek”. Naravno, tesko se susrecemo s ovakvim prozivodima, a auti zasigurno to nisu, pa čak ni oni najskuplji (npr. stariji-istrošeniji motor trosi nekoliko dcl više goriva nego novi itd.
Svaki proizvod ima svoju cijenu koja moze, a i ne mora docaravati njegovu stvarnu vrijednost, ali ne mora cijena proizvoda biti jedina garancija kvalitete, važni su inputi proizvodnje.
Vezano za komentare o Fiat Bravu i VW Passatu; ne mora se generalizirati da je Magneti Marelli elektronika lošija od Boscha ili obrnuto, iako je to vjerojatno točno. Fiat nažalost generalno ima problema strujom, pa je pravo čudo naći model kojemu ne gori koja lampica, onako čisto iz fore.
Za VW Siemens injektore OK, bili su loši i većina Passata i Golfova ih je mijenjala u periodu 2005-2008, ali siguran sam da nije politika VW da se u RH mijenja samo po koji injektor a u Njemackoj sva 4… to su gamad od servisera prijavili da su sve mijenjali i na taj nacin pokupili lovu od centrale u garantnim rokovima, a vi se “cijenjeni” RH kupci žalite Bogu kad prođe garancija… ne može si dopustiti ni jedan VW ni bilo koji drugi proizvođač da podaje “poluproizvode” na “siromasnijim” trzistima… evo Passati u krugu oko mene nisu nimalo losiji od onih koji se kupuju po inozemstvu, na autocesti sve te Passate vidim s plasticnim rotkapama i 205/55 - 16 gumama - Trendline, a u nas siromasna raja vozi Passate Highline i Sportline sa 17” i 18” Zbog čega bi u tom slučaju nama išli lošiji auti?
Da navedem jedan primjer, serviser VW (koji je hvala Bogu izgubio licencu i propao) je prao filtere ulja vodom i sušio ih, a prijavljivao da je stavljao nove???!!! što očekivati od tako servisiranog auta? To je VW saznao nakon nekoliko godina i uklonio ih, ali sto je sa svim autima koji su u medjuvremenu servisirani na taj nacin? tu VW nece pokrivati eventualnu stetu, a mi cemo reci da su nam poslali loš auto iz Wolfsburga? mozes misliti…
gelov uvod je pomalo preopširan. no, poenta je na mestu. međutim, što se tiče vw passata - siemens brizgaljke su postojale i u engleskoj, to sam pročitao više puta, dakle, i na ‘zapadu’. dalje, priče o (očekivanoj i pretpostavljanoj) pouzdanosti među vag brendovima se u praksi nisu baš pokazale tako kako se smatra. hgzg kaže da je na pr. seat zato ipak slabijeg kvaliteta od vw. međutim, ja sam gledao rezultate ozbiljnih istraživanjima po kojima su poslednjih godina vw i audi relativno nepouzdani, zajedno sa seatom, dok je škoda među kvalitetnijim proizvođačima u globalu gledano.
taj dpf filter je ionako shit, bolje je da ga što manje stavljaju, na ovim prostorima ekologija u vozilima još uvek nije bitna.
Dpf filter je najveci promasaj auto industrije, ali samo za kupca koji mora servisirati njegove ceste probleme, jer ne moze se stalno voziti optimalno kako to proizvodac preporuca i onda tu nastaje zacepljenje/zastoj (najboad lji primjer toga su Mazde 6 (2006-2008), od koji je svaka druga morala u servis - srecom u garantnom roku…
Imam i ja sad taj TDI CR i nadam se da necu imati problema DPF-om, ali ono sto mogu reci, ne volim vidjeti da se auspuh na dizelu sjaji odnosno da je cist (nadam se da ovo ne citaju ekolozi)...
...na početku jedne zanimljive rasprave, prije naklapanja o kvaliteti za koji svi “znamo” što znači, ali ju ne znamo definirati evo jedne moje (priručne) definicije:
.
U našim razgovorima kada kažemo kvaliteta najčešće mislimo na kvalitetu kao sposobnost zadržavanja svojstava novog proizvoda.
.
Sada možemo na glavnu priču. Ni jedna tvornica automobila ne proizvodi vozila zato što voli mene ili bilo kojeg čitatelja ovih redaka, već ju zanima samo NOVAC i PROFIT. U odnosu velikih kompanija nema direktnog odnosa i subjektivnosti prema klijentima kao što se ponaša obrtnik prema svojim mušterijama. Zgodna dama (u minici) kod obrtnika uvijek može dobiti 5-10% popusta ako majstora pozove na kavu - da ga sve kolege vide u oku ugodnom društvu (....osim ako obrtnik nema problematičnu suprugu).
.
U svijetu krupnog kapitala ne možete dobiti ono što niste platili. Ako se proizvodi automobil za “siromašno” tržište koje još ima velike namete na vozila (a Hrvatska i Jugoslavija su to uvijek bile), morate ponuditi uvozniku jeftiniji automobil da bi na konkurentan. To se može postići smanjenjem broja dijelova (različite specifikacije), kao i različitom kvalitetom (čitaj nabavnom cijenom) ugrađenih dijelova. Ni jedna tvornica ne preuzima dijelove samo od jednog dobavljača. Stara narodna poslovica kaže da se ne drže sva jaja u istoj košari! Dijelovi sa više izvora olakšavaju stabilnost opskrbe, kao i praktičnu spoznaju koliko loši mogu biti ugrađeni dijelovi, a da automobil još uvijek bude funkcionalan. Također tvornica si može dozvoliti “luksuz” da takav eksperiment provede na nakom “lijevom” tržištu kao što je RH.
.
Isto tako kao što je na ovom portalu 1000x (opravdano) savjetovano da se kod izmjene zupčastog remena uvijek koriste original dijelovi….... a oni zamjenski su “isti”, tako i tvornice posežu za “zamjenskim” dijelovima.
primjer 1: Fiat Bravo 1.6 SX 1996 kupljen nov u RH nema klimu, nema ABS, nema desni zračni jastuk, nema…...... a “struja” je Magneti Mareli. Takav “isti” Bravo 1.6 SX 1996 kupljen praktički isti dan u Njemačkoj (bez doplate!!) ima i klimu i ABS i desni značni jastuk i…...... “struja” je Bosch. Uprkos (tada) višim davanjima u RH “isti” auto košta isto u HR kao i Njemačkoj…
.
primjer 2: VW Passat 2.0 TDI PD (2005-2008) poslovično sklon kvarovima injektora….. od novokupljenih automobila ogroman postotak ima problematične Simens injektore, a u Njemačkoj većina ima BOSCH injektore. U RH kada se pokvari jedan injektor mjenjaju jedan a u Njemačkoj sva četiri…... govori li to nešto koliko je ljudima u Wolfsburgu stalo do HR i njezinog tržišta.
.
mogu ovako do zagušenja foruma….....
.
imam još prostora za završiti misao: kada se u velikim serijama proizvode automobili za određeno tržište, sukladno “potrebama” dobavljaju se i komponente za njih. Koliko novih dizela prodanih u RH ima filter čestica (DPF)? ....... malo, za njega nema poreznih olakšica u RH, znači to je nepotrebni trošak….... a još može i raditi probleme unutar garancijskog roka jer nafta u RH još uvijek nije “ista” kao i u starom dijelu EU. Mislite da na pokretnoj traci se proizvode dva auta da DPF-om, pa jedan bez, pa tri sa….....
.
Zašto je Seat koji ima “iste” motore kao i “VW” ipak više kvarljiv…...
.
teško me netko može uvjeriti da sa svoj novac dobivam isti automobil u RH kao i g. Hans u Munchen-u..
.
Ja se slažem sa tobom, jedino me zanima da li recimo Mazde i Toyote (određeni modeli) koji se proizvode u Japanu a idu na Europsko tržište su isti? Jer postoji veliko skladište za Europu te kad odeš u salon tek onda gledaju da li je to auto dostupno. Ako nije dostupno onda ga naručuju iz tvornice. Po meni bi to recimo za Japance koji se proizvode baš u Japanu bilo malo prekomplicirano…a za Europljane to vjerujem da je tako kako si napisao.
Evo sad ti meni daj savjet:
Želim kupiti Daciu Lodgy sa 7 sjedala (vjerojatno će to biti najjeftiniji novi monovolumen sa 7 sjedala). U Hrvatsku stiže za nekoliko mjeseci u prodaju. Trenutno znam (ne radim za njih nego sam se pretplatio na Newsletter koji mi je došao jučer mailom od http://www.dacia.hr) da je osnovna verzija 79900kn za Base opremu i 1.6 motor, na internet stranicu još nisu stavili cijene.
Pitanje glasi:
Da li to auto kupiti u njemačkoj pa ga uvesti (ispala bi skoro ista cijena) ili ga kupiti ovdje? Jednostavno mi je nevjerojatno da Dacia s obzirom da se probija sa novim modelom na tržište već u startu radi malo za zapadno a malo za naše tržište?
Još nešto, znaš kakvi su naši servisi, vrijedi Europska garancija ali kad ti dođeš sa autom koje nije kupljeno kod zastupnika pa recimo želiš popravak u garantnom roku pitanje je kako će se postaviti. Napominjem da je uputa i servisna knjižica kao i displej na instrument ploči na njemačkom jeziku a ja želim engleski…
Ako ti kažeš da se isplati kupiti polovno a ne novo auto iz Njemačke onda ti ja postavljam drugo pitanje:
Kad kupuješ auto u Hrvatskoj možeš ga kupiti kod preprodavača koji su skoro pa uvijek sumnjivi zbog kilometraže. Ako želiš biti siguran onda možeš ići sam po auto ili ga kupiti u nekoj kući koja daje garanciju na rabljena auta te u tom slučaju taj Passat ili Fiat isto (ili čak skuplje) dođu nego da si ih uvezao iz Njemačke, ako je razlika recimo 1000Eura onda se ne isplati ići u Njemačku, bolje riskirati popravak.
Dpf filter je najveci promasaj auto industrije, ali samo za kupca koji mora servisirati njegove ceste probleme, jer ne moze se stalno voziti optimalno kako to proizvodac preporuca i onda tu nastaje zacepljenje/zastoj (najboad lji primjer toga su Mazde 6 (2006-2008), od koji je svaka druga morala u servis - srecom u garantnom roku…
Imam i ja sad taj TDI CR i nadam se da necu imati problema DPF-om, ali ono sto mogu reci, ne volim vidjeti da se auspuh na dizelu sjaji odnosno da je cist (nadam se da ovo ne citaju ekolozi)...
znam sve to, zato sam to i rekao. moraš da ga ‘produvavaš’ povremeno ako se često vozi po gradu. nije neki problem za ljude koji vole da voze, ali svaka briga o kojoj treba misliti sama po sebi opterećuje.
...sve zavisi na kojem uzorku i kojom metodologijom se vrši analiza. Većina mojih spoznaja dolazi iz eksploatacije automobila starih 5 - 15 godina. Osobno to smatram boljim uzorkom od “novih” vozila, starosti do 5 godina sa max. 100 tkm.
.
Važno je i kako matična tvornica prati prodani proizvod kroz prve godine eksploatacije, tj. koliko je spremna uložiti u otklanjanje problema. Pred par godina Mercedes je povukao cijelu seriju CDI motora sa piezo brizgaljkama, tj. u servisima su se mjenjale brizgaljke (stavljanje klasične elektromagnetske) uz zamjenu računala. Da li je to (bio) kvalitetan proizvod?
uzorak je do 8 godina starosti, pravi se rejting pouzdanosti koji se sastoji od odnosa cene kvara, učestalosti kvara i vremena koje se provede na popravci. zato je sistem veoma pouzdan. e, sada, bilo bi najbolje da ulaze i starija kola, ali su u britaniji računali da onda održavanje više ima veze nego sama pouzdanost, pa auto ‘nije kriv’ ako prvi put menja na pr. kvačilo posle više od 200 hiljada. mada bi imalo smisla pratiti starija vozila (10 - 15 g.) kao zasebnu kategoriju.
što se tiče ‘ulaganja tvornice’, svaka fabrika je OBAVEZNA da radi tzv. recall, koji podrazumeva pozivanje kola u servis i zamenu svega pogrešenog u samoj proizvodnji. ne verujem da bi se neka fabrika usudila da igra da štedi na zameni nečeg usled fabričke greške jer bi to tek upropastilo ugled. to je kao kada bi ti menjali deo i stavili najgori mogući koji će kratko trajati.
u kontext tvoje priče se uklapa ideja ‘koliko para, toliko muzike’ pa bi onda trebalo da su najbolji proizvodi u vag redom audi-vw-pa seat/skoda. međutim, kako ta octavia, koja je bezobrazno jeftina, SVUDA ispade trajnija od golfa V na kome je bazirana a nudi više prostora za komparativno manje para? zašto NIJEDAN audi a3 NI PO KOM KRITERIJUMU nije bolji ni od jednog golfa?
što se tiče uštede, fabrike štede pa štede, nevezano za tržište, auta im se raspadaju na tim ‘bitnijim’, bogatijim i većim zapadnim tržištima. pomenuti mercedes je katastrofalan poslednjih godina. jedan je od najnekvalitetnijih proizvođača generalno po opštem mišljenju. kada je takav u anketama koje ne uključuju ‘matorce’ od 10 +, ukazuje da tek može da se zamisli na šta će sve to da liči za (još) neku godinu.
@željko - što se dačije tiče, dačija je jeftin renault-ov brend koji je, opet, kvalitetniji od matičnog renault-a. oni sigurno ne prave razliku među tržištima, već svuda nude jeftin auto, tu bi dalja ušteda bila užas. pritom, njima su mnogo bitnija siromašna balkanska tržišta, ko bre u nemačkoj kupuje novog logana, voleo bih da ga upoznam i intervjuišem da mi objasni taj fenomen logani su se pokazali u kriminalnim balkanskim uslovima solidno izdržljivi i znam puno ljudi kojima su prešli preko 100 ili čak 200 hiljada i da se dobro drže. taxisti su njime zadovoljni a oni voze u najgorim uslovima. auto je prostački i jeftin, da, ali je trajan. e, sada, kada daš 7-8000 evra za nov auto, naravno da će plastika da bude ‘rumunska’ baš onako u najgorem komunjarskom smislu sigurno da će u još stvari opravdano zaostajati, ali će vredeti za pare. taj lodgy verujem da će biti u redu.
.
.
.
Ja se slažem sa tobom, jedino me zanima da li recimo Mazde i Toyote (određeni modeli) koji se proizvode u Japanu a idu na Europsko tržište su isti? Jer postoji veliko skladište za Europu te kad odeš u salon tek onda gledaju da li je to auto dostupno. Ako nije dostupno onda ga naručuju iz tvornice. Po meni bi to recimo za Japance koji se proizvode baš u Japanu bilo malo prekomplicirano…a za Europljane to vjerujem da je tako kako si napisao.
Evo sad ti meni daj savjet:
Želim kupiti Daciu Lodgy sa 7 sjedala (vjerojatno će to biti najjeftiniji novi monovolumen sa 7 sjedala). U Hrvatsku stiže za nekoliko mjeseci u prodaju. Trenutno znam (ne radim za njih nego sam se pretplatio na Newsletter koji mi je došao jučer mailom od http://www.dacia.hr) da je osnovna verzija 79900kn za Base opremu i 1.6 motor, na internet stranicu još nisu stavili cijene.
Pitanje glasi:
Da li to auto kupiti u njemačkoj pa ga uvesti (ispala bi skoro ista cijena) ili ga kupiti ovdje? Jednostavno mi je nevjerojatno da Dacia s obzirom da se probija sa novim modelom na tržište već u startu radi malo za zapadno a malo za naše tržište?
Još nešto, znaš kakvi su naši servisi, vrijedi Europska garancija ali kad ti dođeš sa autom koje nije kupljeno kod zastupnika pa recimo želiš popravak u garantnom roku pitanje je kako će se postaviti. Napominjem da je uputa i servisna knjižica kao i displej na instrument ploči na njemačkom jeziku a ja želim engleski…
Ako ti kažeš da se isplati kupiti polovno a ne novo auto iz Njemačke onda ti ja postavljam drugo pitanje:
Kad kupuješ auto u Hrvatskoj možeš ga kupiti kod preprodavača koji su skoro pa uvijek sumnjivi zbog kilometraže. Ako želiš biti siguran onda možeš ići sam po auto ili ga kupiti u nekoj kući koja daje garanciju na rabljena auta te u tom slučaju taj Passat ili Fiat isto (ili čak skuplje) dođu nego da si ih uvezao iz Njemačke, ako je razlika recimo 1000Eura onda se ne isplati ići u Njemačku, bolje riskirati popravak.
Iskreno nema smisla uvoziti tako jeftin auto, poglavito kao novi jer će te ispasti sigurno 20% veća cijena (barem). Ne znam odakle ti podatak da bi ispala ista cijena, pa sam PDV u Njemačkoj koji bi ti odbili je 20%, a kod nas je 25%?! Također, Lodgy je puno lima za malo para, ili u ovom slučaju premalo muzike za toliko para… moraš znati da taj auto sa 79900 ima 1.6 motor, ali sa samo 85 KS???!!! nema sanse da trosi ispod 10ltr i da moze ikoga prestici, a auto je tezak 1,4 tone… mislim da taj model nema klimu, a ni 7 sjedala… kad dođeš do “normalnog” modela sa minimalno 100 benzinskih konja i još koju sitnicu eto te preko 110.000 Kuna… u tom slučaju mislim da ti je bolje kupiti Opel Zafiru na akciji za 119.900 (stari model), koja ima puno bolju opremu, sigurnija je i nadaleko kvalitetnija… nikad ne gledaj oglase za automobile u kojima cijena više VEĆ OD… jer su to “klizišta” za kupce.. .takvi auti, imaju servo volan i jedan zračni jastuk, a sve ostalo se papreno plaća, nažalost…
i ja uvek kažem da je bolje polovan u dobrom stanju nego nov. međutim, šta ako neko planira da prelazi na pr. preko 20 000 godišnje? onda nov auto ima više smisla. u slučaju lodgyja ni dizel mu nije skup sigurno
Ja sam gledao cijene u njemačkoj (http://www.mobille.de):
Dacia Lodgy 1.6, 9180EUR sa PDV-om (69000kn)
Dacia Lodgy 1.5 dCi (90KS) 7 sjedala, klima, 13315EUR sa PDV (100000kn). Kod nas će biti vjerojatno oko 110000kn kako je i MARKOM rekao.
Zašto sam ja počeo razmišljati o novom autu? Pa prijatelj mi nudi Zafiru sa 7 sjedala za 7000EUR. Kad se uračunaju svi kvarovi za polovno auto i održavanje (to je inače jako diskutabilno ali kad kupiš novo auto ne moraš mijenjati prvih 100000km diskove, amortizere, lamelu, auspuh a možeš naći i savršen polovan auto pa da se opet sve to mijenja, a o dizelu da ne govorimo), ispada da bih mjesečno trošio isto kao da uzmem novo auto na kredit. Dosad je najjeftiniji monovolumen (bez akcije) bio Shevrolet Orlando 1.8 za 130000kn a sada ima i Zafira na akciji), ali svakako ne namjeravam kupiti auto koje nije na akciji, onda bih mogao dobiti Lodgy za 100000kn a opet mi ostaje 20000kn razlike u odnosu na staru Zafiru. Bez obzira što je Zafira bolja, opet je razlika 20%!. Ipak novac je meni trenutno glavni kriterij a ne osjećaj. Da mogu birati kupio bih VW SHARAN ili MAZDU 5 ili TOYOTU VERSO.
Polovno auto bih uzeo samo ako je 1-2 godine staro, u tom slučaju je opet dobro jer Dacie jako puno gube na vrijednosti. Isto tako veliku ulogu igra i akcija banke (ako je fiksna kamatna stopa i sl…).
Jedina mi je dilema u vezi servisa da bih zadržao garanciju…u EU možeš ići u bilo koji ovlašteni servis i oni ti mogu popuniti servisnu knjižicu uz jeftinije cijene rada, kod nas to nije tako pa ako dođe do toga da ga kupujem tražit ću detaljno objašnjenje cijena servisa.
ko hoće (skoro) nov auto, najbolje je uvek da sačeka par godina kada padne vrednost a auto tek razrađen. što se tiče skepse za polovnjake, katastrofalno grešiš, ti automatski računaš da su kvaorvi verovatni, ako je auto u dobrom stanju, onda nisu verovatni. naravno da neki rizik postoji jer nemaš garanciju kao kod novog, ali ne treba se toliko opterećivati, onda živiš u paranoji. uostalom, pretpostavljam da valjda u hrvatskoj barem neko poštuje garanciju na polovna kola koja postoji odavno u zapadnoj evropi.
ti čak i da promeniš sve to što bi moglo da pravi problem, opet si u zbiru prošao bolje nego da imaš nov
ko hoće (skoro) nov auto, najbolje je uvek da sačeka par godina kada padne vrednost a auto tek razrađen. što se tiče skepse za polovnjake, katastrofalno grešiš, ti automatski računaš da su kvaorvi verovatni, ako je auto u dobrom stanju, onda nisu verovatni. naravno da neki rizik postoji jer nemaš garanciju kao kod novog, ali ne treba se toliko opterećivati, onda živiš u paranoji. uostalom, pretpostavljam da valjda u hrvatskoj barem neko poštuje garanciju na polovna kola koja postoji odavno u zapadnoj evropi.
ti čak i da promeniš sve to što bi moglo da pravi problem, opet si u zbiru prošao bolje nego da imaš nov
Ne znam da li ste ikad gledali “lud, zbunjen, normalan” ... rekao je Izet Fazlinović kad su kupovali novi auto… “novo je novo dok ne postane staro”... u svakom slučaju 3-4 godine stara Zafira ili Mazda 5 (ako ih kupuješ s manje kilometara, servisirane i pažene) je sigurno kvalitetniji i bolji izbor nego nova Dacia Lodgy - ali potpuno se slažem, bolje loše auto s garancijom nego “bolje” bez nje… i ne zaboravi - Dacia dijelovi su puno jeftiniji od Opelovih, a kamoli tek od Mazdinih ili nedaj Bože Toyotinih…