10.11.2019. Autor: Mihael Miljak

10. studenoga 1903. patentirani automobilski brisači

Izumila ih je američka rančerica i vinarka Mary Anderson, koja od toga nije zaradila ništa, jer se vjerovalo da će korištenje brisača odvraćati pozornost vozača te povećati rizik nesreća...

Za Mary Anderson (1866. - 1953.),  vrlo vjerojatno nikad niste čuli, no njezin izum, ako ste vozač, gotovo sigurno koristite svaki dan, i uzimate ga zdravo za gotovo. 

Gospođa Anderson, inače rančerica i vinarka, 1903. je patentirala uređaj za čišćenje vjetrobranskog stakla, odnosno brisače. Ideja joj je pala na pamet kad je tijekom zime 1902. posjetila New York. 

Priča ide da se vozila u tramvaju, kad je primijetila da vozač ima puno problema kako ukloniti snijeg s vjetrobranskog stakla. Ono je bilo dizajnirano u dva dijela kako bi ga vozač mogao otvoriti i rukom ili metlicom skloniti snijeg. Međutim, putnici u prvim redovima su se zbog čestog otvaranja vjetrobranskog stakla smrzavali te bili mokri. 

Baš kao i nesretni vozači. Mary Anderson je prema pričama još u tramvaju počela crtati prvu skicu svojeg izuma, kojeg će dovršiti kod kuće u Birminghamu, u državi Alabama. Uređaj je radio tako da su gumeni brisači preko opruge bili spojeni s polugom na vozačevoj strani. 

Na današnji dan prije 116. godina, 10. studenoga 1903., priznat joj je patent, koji je vrijedio sve do 1920. 

Svoj je izum ponudila brojnim tvrtkama, išla je čak i u Kanadu, no nijedna kompanija u brisačima nije prepoznala komercijalnu vrijednost, te Mary nije zaradila nijedan cent od uređaja bez kojeg su moderni automobili nezamislivi.


Brisači su po prvi put, u sklopu standardne opreme ugrađeni 1922. u Cadillacu. Američki premium brend prvi je brisače uveo u standardnu opremu, prije toga su ih tvrtke, ne sve, nudile kao opciju. A prije pojave brisača vozači su često gurali glave van vozila, kako bi mogli vidjeti kuda se kreću na kiši.

Električne brisače također je patentirala žena, učinila je to 1917. Charlotte Bridgwood. Njezina je kći Florence izumila žmigavce. U brisačima nije prepoznat komercijalni potencijal, jer je početkom 20. stoljeća malotko uopće i imao automobil. Izum Mary Anderson nije ostao nezapažen niti kod najpoznatije animirane obitelji. 

U 19. epizodi Marge i Homer Simpson vodili su debatu oko ravnopravnosti spolova. - Znaš, žena je izumila i brisače, rekla je Marge, na što joj je Homer odmah uzvratio: - A ti brisači idu uz još jedan izum muškarca, a to je automobil. 

Premda Mary od brisača za života nije ništa zaradila, a preminula 1953. u 87. godini života, njezin su izum i doprinos automobilskoj industriji mnogi iznimno cijenili te je 2011. primljena u američku izumiteljsku Kuću slavnih. Po njenom 'receptu0 napravljeni su i brisači farova.


Mazda


Gulf

Tembo