13.8.2019. Autor: Željko Marušić

13. kolovoza 1904. proizveden prvi auto slavne američke marke Buick

Dr. Herbert H. Hills iz Flinta kupio je prvi od 37 ‘Modela B’ proizvedenih te godine, solidnih i luksuznih, s 2-cilindarskim 'bokserom' snage 10 KS. Njegov je uspjeh bio presudan da Buick postane najveći i najuspješniji proizvođač automobila na svijetu i temelj osnivanja General Motorsa 1908.

Jednu od stožernih marki američkog mega-koncerna General Motors, tvrtku Buick, osnovao je 19. svibnja 1903. David Dunbar Buick (1854. - 1929.).

No, Model A, kojim je pokrenut razvoj i proizvodnja u prototipnoj se fazi pokazao nefunkcionalnim i tržišno nezanimljivim. Zbog toga je pokrenut razvoj luksuznog modela, a Buick je za glavnog inženjera angažirao svog bivšeg suradnika Waltera Marra. 

Pokrenut je ambiciozan projekt, a prvi je model, praktički po narudžbi, napravljen za tada regionalno najpoznatijeg liječnika Dr. Herbert H. Hills iz Flinta. Na današnji dan prije 115 godina isporučen mu je prvi Buck, Model B, za tadašnje pojmove robusne i luksuzne izvedbe

Pokretao 2-cilindarskim bokserskim motorom obujma 2,6 litara. Kupac je bio iznimno zadovoljan, a upravo probna vožnja koju je tim modelom napravio William C. Durant, bila je presudna za financijsko konsolidiranje tvrtke, izgradnju tada najveće i najuspješnije tvornice automobila na svijetu, ključne  za utemeljenje korporacije General Motors, 1908.


29. srpnja 1909. Buick, član GM-a, kupio Cadillac

Mazda


Gulf

Tembo