27.11.2017. Autor: Dino Milić Jakovlić

8. Rally Show Santa Domenica: slike trenutka užasa i izvještaj s omiljenog reli natjecanja

Tradicionalno sjajno natjecanje u sjeni nesreće zbog neoprezne publike

Nakon četverogodišnje dominacije Beppa Harracha na osmom je izdanju Rally Showa Santa Domenica došlo vrijeme za promjene, ponajprije zato što Austrijanac zbog iščekivanja prinove u obitelji ove godine nije ni došao u Svetu Nedelju. Glavni favorit za pobjedu je bio Mađar Péter Ranga u Škodi Fabiji R5, kojem je lani pobjeda izmakla dijelom i zbog incidenta s jednim 'fotoreporterom' koji je usprkos upozorenjima od strane organizatora neodgovorno stao na mjesto u kojem ga je mađarski vozač zamalo udario, pritom izgubivši dragocjene sekunde.


Da je ovogodišnje natjecanje pod nesretnom zvijezdom, moglo se vidjeti već na početku, kada je sve kasnilo petnaestak minuta iz sigurnosnih razloga, jer je jedan gledatelj - ispostavilo se da je riječ o onom istom od lani! - odbijao maknuti se s opasnog mjesta uz stazu. Reli je ipak krenuo, uz veliku borbu Range i Andreasa Aignera, publika je uživala usprkos kiši, no tada se na trećem brzincu dogodila upravo nevjerojatna glupost. Dvije djevojke su iz čista mira istrčale na stazu ravno pred Mitsubishi naše relijaške legende Darka Rafaja. Jedna je uspjela protrčati tik ispred jurećeg automobila, no druga je zadobila jak udarac, koji je uzrokovao otvoreni prijelom noge.
Snimku ovog nemilog događaja koju je zabilježio naš vjerni čitatelj Mirko Kopun pogledajte ovdje.

Nakon intervencije hitne pomoći reli je nastavljen, no završni brzinac morao je biti otkazan zbog probijanja predviđenog vremena i pada mraka. Zapravo su svi, s gorkim okusom u ustima, samo čekali završetak. Ranga i suvozač Tamás Szöke napokon su dočekali pobjedu, ispred posada Andreas Aigner- Ilka Minor, Antal Kovács-Gergő Istovics, Krisztián Hideg-István Kerék i János Puskádi-Barnabás Gódor. U domaćoj je konkurenciji pobjedu odnio Hideg, a vrijedi spomenuti i 14. mjesto 'starih majstora', posade Nenad Lončarić-Tomislav Pazman.

Ne moramo uopće trošiti riječi na organizaciji, atraktivnosti i svemu ostalom što čini ovo natjecanje tako posebnim i privlačnim - sve je to bilo na uobičajeno visokoj razini i ove godine. No nažalost ponašanje publike postaje sve veći problem i možemo se samo plašiti što će biti ako uistinu i WRC dođe u Hrvatsku. Želimo brz i potpun oporavak stradaloj djevojci, navodno iz Slovenije, no sve je očiglednije kako u našim krajevima publika još uvijek nema osnovnu kulturu ponašanja na automobilističkim natjecanjima. Kao ni na većini ostalih sportskih, uostalom.

Ostale priložene slike su s prethodnih izdanja relija.