3.5.2018. Autor: Željko Marušić

ABD: Automatic Brake Differential

Automatski zatvarač (blokada) diferencijala pogonskih kotača efekt blokiranja ne ostvaruje direktno samokočnim helikoidnim zupčanicima, nego posredno, naizmjeničnim aktiviranja kočnica na strani na kojoj dolazi do proklizavanja kotača...

ABD, kratica od engl. Automatic brake differential ili njem. Automatisches Bremsdifferential, je automatski zatvarač (blokada) diferencijala pogonskih kotača, koji efekt blokiranja ne ostvaruje direktno samokočnim helikoidnim zupčanicima, nego posredno, naizmjeničnim aktiviranja kočnica na strani na kojoj dolazi do proklizavanja kotača. Time se na suprotni kotač, u zahvatu s podlogom, prenosi pogonski moment jednak momentu kočenja na suprotnoj strani (kočnica djeluje poput rotacijskog oslonca).

ABD bitno poboljšava vozna svojstva na skliskoj podlozi, jer automobil ne ostaje bez pogona, te stabilnost u zavoju. Izvedba je znatno jednostavnija od klasične mehaničke ili 'hibridne' s viskoznim spojkama u funkciji blokade. Međutim, u ekstremnoj vožnji može doći do pregrijavanja kočnica, jer one istodobno preuzimaju funkcije zatvaranja diferencijala i kočenja. BMW koristi termin EBS (Elektronische Differentialsperre). 

Na slikama dolje je klasičan diferencijal, diferencijal s mehaničkim zatvaračem i diferencijal s blokadama viskoznim spojkama.


(žm)

Mazda


Gulf

Tembo