26.6.2019. Autor: Željko Marušić

Ako praonica štedi na četkama i održavanju, može vam oštetiti lak...

Koristite automatske autopraonice samo ako ste sigurni u njihovu kvalitetu, ali štetu na laku može vam napraviti i obična praonica, ako rade neprofesionalno, ovo je 'lijek' za probleme zbog ogrebotina koje mogu nastati:

Ako ne održavaju i čiste rotirajuće četke, spužve i krpe..., mogu nastati oštećenja na površinskom sloju boje, podjednako kod klasičnih i automobila s metalik-bojom, a tada svakako imate  pravo na naknadu štete.

 Za rad svojih djelatnika i za svu štetu koji oni naprave trećima odgovara poslodavac, odnosno vlasnik autopraone, pa slijedom toga i za štetu koju naprave vama kao korisniku usluge pranja auta.

Svakako je bolje da se to ne dogodi, pa birajte samo provjerene praonice, koje rade profesionalno, neovisno jesu li klasične ili automatske. Ali ako nastanu ogrebotine, vlasnik praonice treba vam nadoknaditi štetu. 

U tom neželjenom scenariju trebate nagoditi s vlasnikom da vam nadoknadi štetu, naravno ako je nesporno da je nastala u konkretnoj autopraoni. Poliranje jest jedno od rješenja, ali tada trošite 'resurse' boje i uz poliranje, možete tražiti dodatnu nadoknadu. 

Ako vlasnik ne prestane, dakle, ako stvar ne riješite mirnim putem, imate pravo protiv djelatnika autopraone, kao počinitelja štete, i vlasnika autopraone, kao poslodavca, podnijeti tužbu sudu radi solidarne isplate naknade štete.