14.10.2017. Autor: Roberto Baždo

Boschov sustav Perfectly Keyless pretvara vaš pametni telefon u ključ automobila

Nema više izgubljenih ključeva, budućnost se krije u mobitelima!

Dobro nam je svima poznata situacija, kasnimo na posao, sastanak ili nešto drugo i baš tada kao za peh ne možemo pronaći ključ automobila. Takvom problemu, ali i onom kada s vrećicama u objema rukama dolazite do automobila poželite da se magično samostalno otključaju. Istina, nešto slično već je kod mnogih proizvođača u ponudi, ali lako bi se moglo dogoditi da svjedočimo još naprednijem sustavu.
Pretvaranjem pametnog telefona u ključ Bosch će okončati zamorno traganje za ključevima. „Perfectly Keyless, digitalni sustav za pristup vozilu, znači da vozačima više neće biti potrebni tradicionalni ključevi automobila. Kada se vozači približe svojim vozilima, senzori u automobilu identificiraju njihove pametne telefone. „Nakon identifikacije vozilo se otključava bez potrebe za fizičkim ključem. Isto tako, ključ nije potreban za pokretanje motora ili ponovno zaključavanje automobila na kraju putovanja. Vlasnici vozila s pomoću aplikacije mogu dopustiti drugim vozačima da upotrebljavaju njihova vozila. Sigurnim postupkom koji je zaštićen od neovlaštenog pristupa dodatni se virtualni ključ tada putem oblaka šalje na druge pametne telefone. Na taj će se način pružateljima usluga dijeljenja automobila i operaterima voznih parkova omogućiti fleksibilno upravljanje pristupom i ključevima.

Perfectly Keyless digitalni je ključ automobila. Kako bi ga upotrijebili, vozači trebaju preuzeti aplikaciju na svoje pametne telefone i s njom povezati svoje automobile. Kada to učine, pametni telefon izrađuje jedinstven sigurnosni ključ koji odgovara digitalnoj bravi njihova vozila. Sustav Perfectly Keyless upotrebljava bežičnu vezu sa senzorima u automobilu za mjerenje udaljenosti pametnog telefona i identifikaciju sigurnosnog ključa. Kada je udaljenost između vozača i vozila manja od dva metra, vrata se automobila otključavaju. Više nije potrebno tražiti ključ automobila. Čim se vozilo otključa, aktiviraju se sve unaprijed zadane pojedinačne postavke, primjerice, one za položaj retrovizora i sjedala. Ako sustav Perfectly Keyless otkrije da se pametni telefon nalazi unutar vozila, za pokretanje motora dovoljno je samo dodirnuti gumb za uključivanje i isključivanje. Kada vozač na kraju putovanja izađe iz automobila, sustav nastavlja virtualno nadzirati pametni telefon. Kada se vozač i telefon od automobila udalje više od dva metra, vozilo se automatski sigurno zaključava. Sustav šalje potvrdu na vozačev pametni telefon.


Vlasnici automobila s pomoću sustava Perfectly Keyless svoj automobil mogu staviti na raspolaganje drugima, primjerice, članovima obitelji i prijateljima. Umjesto da im osobno predaju ključ, roditelji mogu jednostavno upotrijebiti aplikaciju da djeci omoguće pristup obiteljskom automobilu. Sustav izrađuje dodatni pojedinačni sigurnosni ključ te ga putem oblaka šalje na pametni telefon. Svaki je ključ jedinstven da bi se mogle personalizirati postavke svakog korisnika. Sustav Perfectly Keyless funkcionira i za cijele vozne parkove. Korisnicima se može digitalno dodijeliti ili zabraniti pristup, te se za njega po želji mogu postaviti geografska i vremenska ograničenja. To operaterima voznog parka, kao što su tvrtke za iznajmljivanje automobila, pružatelji usluga dijeljenja automobila i poduzeća općenito, omogućuje digitalno upravljanje ključevima svojih vozila s pomoću aplikacije i oblaka
Kakav hardver treba imati moj automobil da bi sustav Perfectly Keyless funkcionirao?
Proizvođači automobila u svoja vozila trebaju ugraditi senzore udaljenosti i upravljačku jedinicu kao fiksne značajke. Ti senzori mjere koliko je vozačev pametni telefon udaljen od automobila. Oni prepoznaju i iz kojeg se smjera vozač približava. Upravljačka jedinica omogućava digitalni sigurnosni ključ i osigurava neometanu komunikaciju između pametnog telefona, oblaka i sustava vozila.

Što ako korisnik izgubi svoj pametni telefon?
U slučaju gubitka pametnog telefona i popratne aplikacije, digitalni ključ može se deaktivirati putem interneta. Time se onemogućuje pristup vozilu, kako ovlaštenim tako i ostalim osobama. Novi pametni telefon može se povezati s vozilom u bilo kojem trenutku, pri čemu se izrađuje novi jedinstveni sigurnosni ključ. U međuvremenu se može kao i obično upotrebljavati konvencionalni ključ vozila.

Po čemu se sustav Perfectly Keyless razlikuje od sustava za pristup bez ključeva koji su već dostupni na tržištu?
Današnji sustavi za pristup bez ključeva još uvijek sadržavaju fizički ključ opremljen čipom, koji vozači i dalje moraju nositi sa sobom u džepu ili torbi. Pružatelji usluga za dijeljenje vozila sada upotrebljavaju prve digitalne sustave za pristup utemeljene na aplikacijama da bi izbjegli komplicirani zadatak praćenja ključeva automobila. Kako bi ušli u vozilo ili se odvezli, korisnici prije svakog putovanja moraju zatražiti pristup putem pametnog telefona. Uz Perfectly Keyless dovoljno je samo imati pametni telefon u džepu. Sustav za pristup vozilu automatski otključava vozilo čim mu se vozač i pametni telefon približe.
Nema potrebe za ključem, karticom s čipom ni povlačenjem po zaslonu pametnog telefona.

S kojim mobilnim operativnim sustavima sustav Perfectly Keyless funkcionira?
Sustav podržava uređaje koji upotrebljavaju bilo koji uobičajeni operativni sustav.


Mazda


Gulf

Tembo