25.10.2011. Autor:

CITROEN OSVOJIO SEDMI SVJETSKI RALLY NASLOV

Rally RACC 47 Catalunya-Costa Daurada, 20.-23.10.2011.

Sébastien Loeb i Daniel Elena odvozili su savršenu utrku na katalonskom šljunku i zahvaljujući 67. pobjedi u karijeri ubili dvije muhe jednim udarcem. Prvo, Citroën Total World Rally Teamu sedmi su svjetski naslov podarili utrku prije kraja prvenstva, i drugo, pobjeda ih je vratila na čelo ukupnog poretka svjetskog prvenstva vozača. Ishod bitke za taj naslov znat će se poslije utrke u Walesu za tri tjedna. Sébastien Loeb i Daniel Elena, koji su vodili s trideset sekundi prednosti, bili su odlučni svoju prednost pretvoriti u petu pobjedu ove sezone. Pošto su izabrali najbolje gume, mogli su kontrolirati razmak u prvome dijelu utrke i postaviti najbolje vrijeme na Coll de la Teixeti (SS15), posebnom brzinskom ispitu.

Sébastien Ogier i Julien Ingrassia, koji su krenuli s petog mjesta, dan su započeli dobro s dva najbolja vremena i dva druga mjesta. U trenutku kad su se trebali popeti na četvrto mjesto u ukupnom poretku morali su u posljednjoj dionici utrke svoj Citroën DS3 WRC zaustaviti zbog poteškoća s motorom. Ogier tako u Španjolskoj nije osvojio bodove pa, govoreći matematički, više nije u utrci za naslov svjetskog prvaka. Zbog dodatnih bodova brzinski je ispit postao žarište zanimanja na kraju utrke. Sébastien Loeb i Daniel Elena imali su tvrde gume na kišom posve natopljenom asfaltu pa nisu htjeli nepotrebno riskirati. Ipak, postavili su treće najbolje vrijeme, što je značilo dodatni bod. „Vrlo smo zadovoljni pobjedom. To uistinu nije bila laka pobjeda i za nju smo se morali boriti do samoga kraja“, objasnio je Loeb nakon proslavljanja svoje šezdeset sedme pobjede u 150 utrka svjetskog prvenstva. 'Danas je izbor najboljih guma zbog promjenljiva vremena bio pomalo složen. Nismo bili u najboljem položaju za brzinski ispit, ali smo ipak uspjeli osvojiti bod, što bi se za tri tjedna moglo pokazati iznimno važnim! Na asfaltu morate voziti mnogo preciznije nego u utrci. Međutim, ove smo godine temelj našoj pobjedi postavili na šljunku prve dionice'.

Sébastien Loeb i Daniel Elena će Rally Great Britain započeti s osam bodova ispred drugoplasiranog Mikke Hirvonena: 'U ovom trenutku proslavljamo Citroënov sedmi svjetski naslov. Ali borba za vozački naslov ni u kojem slučaju nije završena. Mikko Hirvonen je ovdje obavio dobar posao i završio na drugom mjestu pa znamo da će imati veliku priliku u Walesu. Moramo završiti ispred njega. Najbolje bi, u svakom slučaju, bilo da pobijedimo. Prema tome, sudbina je u našim rukama'. U iščekivanju posljednjeg dvoboja između Sébastiena Loeba i Mikke Hirvonena, Citroën Total World Rally Team uživa u sedmom naslovu prvaka, baš kao što Olivier Quesnel, vođa Citroën Racing Teama, naglašava: 'Danas smo vrlo ponosni na naslov svjetskih prvaka, četvrti zaredom za Citroën. To je rezultat ustrajnog rada skromnog i posvećenog tima. Držali smo se zajedno kad su vremena bila loša. Pobijedili smo u deset od dvanaest ovogodišnjih utrka, što je prilično dobar rezultat. Sébastien Ogier i Julien Ingrassia također su zaslužni za taj rezultat jer su usprkos odustajanju ovoga vikenda imali odličnu sezonu. Analizirat ćemo njihov automobil kako bismo ustanovili što je bio razlog kvaru, ali znamo da to nije povezano s odustajanjem Sébastiena Loeba u Francuskoj. Ove smo sezone imali dva cilja, naslove u vozačkoj i proizvođačkoj konkurenciji. Danas smo ispunili jedan od njih!'.

(dvk)