26.3.2017. Autor: Dino Milić-Jakovlić

Zaboravljene marke: Delahaye (1895. - 1954.), Francuska

Nikada ponovljen vrhunac ekstravagancije, spektakularniji i od Bugattija...

Delahaye u rodnom je Toursu počeo proizvoditi automobile, a 1898. preselio tvornicu u Pariz. Automobili mlade tvrtke postigli su mnogo uspjeha na utrkama...

No nakon smrti osnivača 1905. nova uprava odustaje od utrka i posvećuje se ponajprije teretnim vozilima, uz naglasak na vatrogasni program. Tek 1932. je većinska vlasnica tvrtke, gospođa Desmarais, naredila izradu snažnijeg i kvalitetnijeg automobila, te povratak utrkama. 

Time je počeo uzlet produkcije i popularnosti, obilježen pobjedama na utrka, inačicama modela 135, proizvedenog u oko 2000 primjeraka od 1935. do 1954. Nezaboravne pobjede na Le Mansu, 

Velikim nagradama i relijima proslavile su ih tijekom te dekade, no još su se više isticali cestovni modeli s fantastičnim karoserijama. Velike francuske radionice Figoni et Falaschi, Saoutchik, Pourtut, Franay i druge bile su na vrhuncu kreativnosti u drugom dijelu 1930-ih. 

A najekstravagantnije karoserije redom su završavale na šasijama Delahayea. 

Art Deco je stilska oznaka kojom obično označavamo ovakve 'kapljičaste' francuske dizajne 1930-ih, a najspektakularnije su oblike vjerojatno stvarali Figoni i Falaschi. 

Model 175 je 1948. s motorom obujma 4.5 litara i snage 140-160 KS ne posve uspješno pokušao je oživjeti predratnu dekadenciju, a završni 235 bio je nešto umjerenijih linija. 

No, nakon rata francuska je porezna politika destimulirala prodaju luksuznih automobila, produkcija osvježenih predratnih modela bila je sve manja, a nakon gubitka unosnih ugovora za izradu vojnih vozila tvrtka se ugasila. 

Zanimljivo, u Tehničkom muzeju u Zagrebu postoji jedan kabriolet, nažalost nije u stalno izloženoj postavi nego u depou. Kao proizvođač vojnih vozila, francuska je tvrtka sudjelovala na natječaju početkom 1950-ih...

... na kojem je Fiat odabran za partnera Crvenoj Zastavi. Danas njihove automobile viđamo na najprestižnijim smotrama oldtimera, a još se rade i nove replike.
Mazda


Gulf

Tembo