15.7.2019. Autor: Željko Marušić

8 savjeta kako se popeti na rubnik, a ne oštetiti aluminijski naplatak

Posebice su ugrožene 17-colne i veće felge, pa se penjite samo kad je neizbježno. Rubniku priđite polako, pod 45 stupnjeva i kad ga guma dodirnete, zaustavite auto, pa se lagano popnite

Penjanje na rubnik izaziva snažno dinamičko opterećenje vitalnih dijelova podvozja (kotača, amortizera, kuglastih zglobova, ležajeva...) te remeti geometriju kotača i potom ugrožava sigurnost. 

Zbog toga izbjegavajte takve manevre, a ako morate, penjite se polako, pod kutem od 45 stupnjeva. Lagano dođite do ruba i zaustavite se. Polako se popnite, a pri spuštanju držite nogu na kočnici.  Štetno se penjati (spuštati) s oba kotača istodobno. 

Na veće se rubnike penjite najprije s pogonskim kotačima, jer obodna sila smanjuje opterećenje. Nemojte se ustručavati zamoliti putnike da iziđu iz automobila, jer se time smanjuje opterećenje.

Sve je više auta opremljeno aluminijskim naplacima, a mnogi radi šminke pretjeruju s dimenzijama pa kupuju 17, 18, 19-colne... Potom shvaćaju kako to nije bila najmudrija odluka, pogotovo kad brže nalete na ‘ležećeg’ policajca’, udubljeni šaht, rupu na asfaltu...

A velik problem nastaje često, kad se radi parkiranja treba popeti na rubnik. To je noćna mora većine vlasnika auta s velikim alu naplacima, i ako dobro pogledate njihove rubove, malo ih je bez oštećenja. Na našim cestama s brojnim zamkama to nije lako izbjeći, ali može se. 

Osnovno je pravilo da se kočiti smije samo prije ulegnuća ili ispupčenja, a nikako na njima. Naime, kod kočenja prednji se dio ugiba, opruge i amortizeri ukrućuju, pa je amortiziranje lošije, a udarac veći. Dakle, zakočiti, pa popustiti. A najvažnije je ne voziti brzo. 

EVO KAKO SE POPETI NA RUBNiK, A NE OŠTETITI NAPLATAK:

1. Napušite gume na tlak 0,2 bara veći od propisanog za puno opterećenje (manje se uvijaju pa teže dolazi do kontakta naplatka i rubnika)

2. Svakom rubniku varira visina, pa dobro pregledajte gdje je najniži

3. Zamolite sve osobe da prije penjanja iziđu iz auta, radi lakšeg penjanja

4. Rubniku priđite pod 45 stupnjeva i kad ga dodirnete, zaustavite automobil

5. Volanom zakrenite prednje kotače za dodatnih 20 stupnjeva prema rubniku

6. Lagano se popnite i zaustavite auto kad sljedeći kotač dodirne rubnik

7. Penjite se u fazama, polagano kotačem za kotačem

8. Treba biti dovoljno mjesta za manevar, kako nakon penjanja prednjim kotačima njihovim preranim zakretanjem u suprotnom smjeru ne biste smanjili napadni kut stražnjih te povećali rizik oštećenja

Slike: Autoportal.hr