12.7.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

12. srpnja 1930. rođen Guy Ligier, vozač utrka, vođa momčadi i industrijalac

U mladosti je bio odličan igrač ragbija, kasnije se obogatio na građevini, a njegova momčad Ligier je krajem 1970-ih i početkom 1980-ih bio jedna od najboljih momčadi na gridu, osvajali su utrke i borili se za naslove...

Guy Ligier (1930. - 2015.) odrastao je kao siroče i postao uspješan poslovni čovjek, milijunaš, legenda automobilističkog sporta, ali i pomalo kontroverzna figura. 

U mladosti je bio odličan igrač ragbija, nastupajući čak i za francusku reprezentaciju, a kasnije se, kako su mu građevinski poslovi sve bolje išli, počeo nastupati i u utrkama, prvo na motociklima, a kasnije i u automobilima. 

Privatno kupljenim bolidima nastupao je i u Formuli 1, osvojivši jedan bod 1967. Sljedeće godine pokreće tim s prijateljem Jo Schlesserom, no kada ovaj gine u Rouenu, i Ligier prestaje s utrkivanjem. 

Umjesto toga počinje se baviti izgradnjom trkaćih i sportskih automobila, a njegova tvrtka postave i važan igrač na u Francuskoj iznimno popularnom tržištu malih gradskih mikroautomobila, koje mogu voziti i maloljetnici bez vozačke dozvole za 'prave' automobile.Svakako bi već i navedeno bilo dostatno da se prisjetimo Guya Ligiera, no njegovo će prezime postati poznato u čitavom svijetu zahvaljujući ulasku u Formulu 1. Na to se odlučio nakon što je kupio ono što je preostalo od Matrine trkaće momčadi. 

Ligier je krajem 1970-ih i početkom 1980-ih bio jedna od najboljih momčadi na gridu, osvajali su utrke i borili se za naslove. Problem je bio jedino u tome što je Guy Ligier još iz svojih trkačkih dana bio jako dobar s ljudima koji su tih godina vodili Francusku, predsjednikom Mitterrandom i premijerom Bérégovoyem te se nije ustručavao moliti za pomoć u kriznim situacijama. 

To što su državne i neke druge vodeće francuske firme pod političkim pritiskom upumpavale novac u Ligierovu ekipu nije baš pridonijelo njegovoj popularnosti. Prodao je momčad 1992., samo nekoliko mjeseci prije no što će njegovi politički zaštitnici sići s vlasti, i povukao se iz svijeta utrka.

Gulf

Tembo