17.6.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

17. lipnja 1923. Enzu Ferrariju ponuđen simbol Propetog konjića

Nakon što je Alfa Romeom RL pobijedio na Targa Florio, grofica Paolina, majka Francesca Baracce, slavnog talijanskog zračnog asa iz I. svjetskog rata, ponudila mu je da, kao simbol pobjede, koristi simbol s njegovog dvokrilca SPAD S.XIII

Nadaleko čuveni simbol Ferrarija, 'Propeti konjić' (tal. 'Cavallino rampante'), isprepleo se s životnim putem Enza Ferrarija (1898. - 1988.) na današnji dan prije 96 godina. 

U to je vrijeme Ferrari bio tvornički vozač Alfa Romea, a najznačajniji uspjeh dotadašnje karijere i prva velika pobjeda došla je na stazi Circuito del Savio u Ravenni, 17. lipnja 1923., sa 6-cilindarskim Alfa Romeom RL Targa Florio od tri tisuće kubika i startnim brojem 28. Suvozač mu je bio Giulio Ramponi.

Nakon pobjede Enzo je upoznao grofa Enrica i groficu Paolinu, roditelje slavnog talijanskog zračnog asa iz I. svjetskog rata Francesca Baracce. On je na svom ratnom dvokrilcu SPAD S.XIII, kojim je postigao 34 zračne pobjede prije nego je 19. lipnja 1918. poginuo nakon obaranja, imao naslikan simbol crvenog propetog konjića na bijeloj podlozi.

Grofica je sugerirala mladom vozaču utrka da na automobil stavi taj znak pobjede, koji će mu donijeti sreću. Ferrari nije odmah prihvatio sugestiju, ali je ideju iskoristio šest godina kasnije, kad više nije nastupao u utrkama te je osnovao vlastitu trkaću momčad Scuderia Ferrari.

Na njihovim će trkaćim automobilima marke Alfa Romeo ubrzo osvanuti znak propetog konjića (otada se, kao službeni simbol, piše velikim slovom)iako stiliziran dosta drukčije od Baraccinog. Najveća je promjena ipak bila po pitanju boje: konjić je postao crn, a podloga žuta, u spomen na boje Ferrarijevog rodnog grada Modene.
Gulf

Tembo