19.5.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

19. svibnja 1903. osnovana američka tvrtka Buick Motor Company

116. rođendan: kultna američka automobilska kompanija osnovana je u Detroitu, no kasnije će biti preseljena u Flint, kao stožerna marka korporacije General Motors...David Dunbar Buick bio je američki poduzetnik škotskog porijekla, koji je ugled i novce stekao inovacijama u svijetu vodoinstalacija, a u zadnjem desetljeću 19. stoljeća počeo se zanimati za motore s unutrašnjim sagorijevanjem. 

Prvu je tvrtku za izradu motora osnovao 1899., a drugu tri godine kasnije, no rad na razvoju revolucionarnog novog koncepta motora s ventilima u glavi, odnosno s gornje strane motora, iscrpio je njegove financijske resurse.

Uz pozajmicu od prijatelja Benjamina Briscoea 1903. je osnovao tvrtku koja danas slavi 116. rođendan. Buick Motor Company osnovana je u Detroitu, no kasnije će biti preseljena u Flint, kao stožerna marka korporacije General Motors.Osnivač tvrtke prodao je svoj udjel 1906. i posvetio se drugim poslovima, koji nisu bili baš toliko uspješni, pa je 1929. umro gotovo bez prebijenog novčića. 

Ipak, njegovo naslijeđe živi kroz tvrtku koju je osnovao, a koja i danas proizvodi automobile. No još više od toga živi kroz položaj ventila na gotovo svim automobilima proizvedenim u posljednjih stotinjak godina, koji su ondje gdje ih je prvi uspješno smjestio veliki izumitelj David Dunbar Buick. 

O povijesti tvrtke koju je osnovao nećemo mnogo pričati, previše je legendarnih automobila za jedan kratak kalendarski članak.