21.8.2018. Autor: Dino Milić-Jakovlić

In memoriam: 21.8.1947. preminuo legendarni konstruktor i tvorničar Ettore Bugatti

Neprestana težnja za savršenstvom brendu Bugatti podarila je besmrtnost, premda je tvornica ugašena nakon II. svjetskog rata. Oživio je Volkswagen...

Ettore Arco Isidoro Bugatti bio je Talijan, rođen 15. rujna 1881. u Milanu, no u ranim danima automobilizma Italija je bila provincija na rubu svijeta ubrzanog tehnološkog razvoja, pa je tvornicu osnovao u Alsaceu. 

Tada je ta sporna pokrajina sjajne gastronomije i tehničke kulture bila dio Njemačke, no nakon rata se Molsheim našao u Francuskoj, a Bugattijevi automobili su postali francuski nacionalni simbol. 

Ettorea to nije smetalo, on se snalazio u svakoj državi, zanimali su ga automobili i umjetnost, a ne politika. 

Potjecao je iz umjetničke obitelji i dio umjetničkog naslijeđa je prenio u svoje automobile, koji su plijenili pozornost nevjerojatnom kombinacijom rafiniranosti oblika, delikatnosti izvedbe i posvećenosti skidanju težine.

Neprestana težnja za savršenstvom dovela je to toga da ime Bugatti nikada ne bude zaboravljeno, premda je tvornica prestala s radom nakon II. svjetskog rata. 

Neposredno prije njega poginuo je sin Jean, umjetnik koji je u sebi integrirao sve kvalitete svojih predaka, koji je trebao preuzeti posao, a sam je Ettore preminuo nedugo nakon završetka rata. 

Ubrzo potom tvornica je prestala s radom, ali nije nikada zaboravljena, i upravo Bugatti je marka oko koje je u najvećoj mjeri stvoren svijet kolekcionara oldtimera. 

Mit je bio toliko snažan da smo svjedočili i nekolicini pokušaja oživljavanja marke, a Volkswagenov je na koncu uspio. I svaki od njihovih automobila u svojoj oznaci nosi slova EB, inicijale velikog automobilskog vizionara Ettorea Bugattija.