4.5.2012. Autor: Dino Milić-Jakovlić

4. svibnja 1904., prvi susret Charlesa Rollsa i Henryja Roycea

Rolls je na sastanku dogovorio preuzimanje onoliko automobila koliko Royce može proizvesti i njihovu prodaju pod imenom koje će ući u povijest, Rolls-Royce...

Talentirani inženjer Henry Royce po prirodi je bio perfekcionist i kada se počeo baviti proizvodnjom automobila nastojao ih je napraviti čim preciznije i kvalitetnije, ne žaleći pritom ni vremena ni sredstava. 

Stoga ne čudi što je mali dvocilindrični Royceov automobil, jedan od tri proizvedena, ostavio snažan utisak na londonskog trgovca automobilima Charlesa Rollsa. Dovoljan da organizira sastanak s konstruktorom na kojem će predložiti suradnju.

Taj se povijesni sastanak održao 4.svibnja 1904. u tada novootvoremom hotelu Midland u Manchesteru, istog onog kojeg će navodno Hitler namijeniti za sjedište nikad ostvarene okupacijske vlasti, i u kojem Beatlese neće pustiti u francuski restoran s obrazloženjem da nisu prikladno odjeveni. 

Rolls je na sastanku dogovorio preuzimanje onoliko automobila koliko Royce može proizvesti i njihovu prodaju pod imenom koje će ući u povijest, Rolls-Royce.

Konačni je ugovor između dvojice automobilskih pionira potpisan u prosincu iste godine, kada je predstavljen i prvi automobil pod oznakom novoosnovane marke. Uspjeh je došao vrlo brzo, pa su dvojica partnera 1906. godine i formalno udružili snage i osnovali tvrtku Rolls-Royce Limited. 

Upravo u to vrijeme Royce je razvijao novi, luksuzni model 40/50 h.p. (danas retrogradno poznat pod imenom Silver Ghost), kojim će se definitivno učlaniti u automobilsku elitu i ondje, na samom vrhu ili pri njemu ostati više od sto godina.