26.5.2019. Autor: Dino Milič-Jakovlič

26. svibnja 1903. preminuo Marcel Renault, francuski vozač utrka i industrijalac

Jedan od trojice braće Renault (Louis, Marcel i Fernand) stradao je na utrci od Pariza do Madrida, kao osma žrtva tog pogibeljnog natjecanja, nakon što je dva dana bio u komi, koje je zbog toga prekinuto...

Trojica braće Renault, Louis, Marcel i Fernand, 1899. su osnovali tvrtku koja će proizvoditi automobile Loiusove konstrukcije te vrlo brzo polučili značajne uspjehe. 

Značajna su promocija bile utrke, na kojima su uspjehe postizali kako sam Louis, tako i Marcel, rođen 1872. u Parizu. Upravo je on zaslužan za najveći rani uspjeh tvrtke, pobjedu na velikoj utrci od Pariza do Beča 1902. 

Sljedeće je godine krenula još veća utrka, od Pariza do Madrida, no loši uvjeti, ponajprije velika količina prašine koju su dizali jureći automobili te publika bez nadzora, doveli su do tragedije. 
Utrka je prekinuta nakon kraja prve etape, do Bordeauxa, jer je već prvi dan uzeo sedam života među vozačima, suvozačima i gledateljima. 

Osmi će se ugasiti 48 sati kasnije, kada je Marcel Renault, ne probudivši se iz kome, preminuo od posljedica nesreće na utrci. 

Bio je to kraj epohe velikih međugradskih utrka, koje su obilježile najranije razdoblje automobilizma.