29.10.2019. Autor: Dino Milič-Jakovlič

29. listopada 1954. proizveden posljedni primjerak legendarnog 'step-down' modela Hudson

Jedan od najznačajnijih i najinovativnijih automobila poslijeratne Amerike, Hudson Commodore je predstavljen u prosincu 1947.

Jedan od najznačajnijih i najinovativnijih automobila poslijeratne Amerike, Hudson Commodore je predstavljen u prosincu 1947. 

Dok su drugi još nudili modificirane predratne dizajne, novi je Hudson izgledao poput automobila snova, nizak, lagan i aerodinamičan. 

Zahvaljujući posebno konstruiranom okviru putnici se u automobil nisu penjali, nego spuštali, što mu je dalo nadimak 'step-down'. 

S rednim motorima od šest ili osam cilindara postizao je i zavidne performanse, uz nizak centar gravitacije i dobre pravljačke karakteristike, a to je još popravljeno pojavom modela Hornet na istoj platformi 1951. 


Novijim generacijama poznat po animiranom liku Doca Hudsona iz crtića 'Auti', Hornet je ranih 1950-ih vladao NASCAR serijom. Isti dizajn korišten je i na modelima Pacemaker, Super Custom i Wasp. 

Nažalost, specifičnosti napredne konstrukcije modela bile su i njegova Ahilova peta: zbog nje je bilo nemoguće raditi veće sezonske promjene dizajna, na kakve je američka publika navikla, te su 'step-down' modeli usprkos vrlinama prosječnom kupcu uskoro počeli izgledati zastarjelo i prodaja je dramatično pala. 

Došlo je do udruživanja Hudsona i Nasha, zatvaranja tvornice i od 1955. pod nazivom Hudson prodavani su samo modificirani modeli Nasha.Mazda


Gulf

Tembo