6.11.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

6. studenoga 1899. proizveden prvi automobil nekad prestižne američke marke Packard

Mnogo je velikih imena autoindustrije propalo i nestalo, no za malo kojim valja toliko žaliti kao za Packardom, sjajnom, luksuznom markom koja je više od pola stoljeća bila pojam prestiža, 'američki Mercedes'...

Naprosto, u presudnom su trenutku karte bile pogrešno ispremiješane i tvrtka je ostala na vjetrometini, izvan detroitske Velike trojke, bez dostatnih sredstava za nastavak borbe s njima.

Velika šteta, jer bi u nekom pravednijem svijetu Packard i danas morao stajati rame uz rame s Lincolnom i Cadillacom, kao i s europskim i japanskim premium brandovima.

Sve je počelo 1899., kad je prvi automobil Jamesa Warda Packarda, proizvođača električnih žica iz Warrena u američkoj saveznoj državi Ohio, dovršen i njime obavljena probna vožnja. 

Packard je već dvije godine ranije konstruirao motor, no tek ga je nezadovoljstvo 1898. kupljenim automobilom marke Winton natjeralo da sam pokuša proizvesti bolje vozilo. 

Samo tri mjeseca nakon osnutka tvrtke proizveo ga je, a dva mjeseca kasnije i prodao taj Model A s jednocilindarskim motorom od 12 KS. Tako je počeo put k uspjehu jedne od najznačajnijih luksuznih marki u automobilističkoj povijesti.


Mazda


Gulf

Tembo