2.7.2019. Autor: Željko Marušić

Filtar čađe javlja grešku, začađenje, ovo je 'lijek':

Odvezite auto na autocestu ili obilaznicu i 'propušite', ako se problem javlja i dalje, pravac specijalizirani servis. DPF se može kvalitetno i povoljno očistiti...

Signal ukazuje na probleme s dizelskim filtrom krutih čestica, odnosno čađe (FAP je francuska oznaka od Filtre à particules, a engleska i njemačka je DPF, od Diesel Particulate Filter i Dieselrusspartikelfilter). 

Filtar čađe i sustav za izgaranje krutih čestica radi pod nadzorom računala i povremeno podešava uštrcavanje male količine goriva, kako bi nakupljene čestice izgorjele. Zbog toga je dizelaše s filtrom čađe preporučljivo jednput tjedno 'propuhati' bržom vožnjom autocestom. 

Računalo uz pomoć tri senzora za tlak i temperaturu stalno prati pročišćavanje ispušnih plinova. Kad sustav postane neučinkovit, pali se kontrolna lampica., odnosno oznaka, kao u vašem slučaju. 

Ako se upalila signalna lampica, pomaže 'propuhivanje' motora na obilaznici ili autocesti, u 10-20 km brže vožnje. Ako problem ne nestane, otiđite u specijalizirani servis za turbodizelske motore. DPF se može kvalitetno i povoljno reparirati.

PROČITAJTE:

Tehnika: Filtar čestica čađe (1/3)

Tehnika: Filtar čestica čađe (2/3)

Tehnika: Filtar čestica čađe (3/3)

Već 14 godina neprestano najčitaniji samostalni hrvatski automobilski portal...