25.1.2011. Autor: Kristian Sikavićev

FORD FIESTA RS WRC NEĆE DEBITIRAT NA ARCTIC RALLYJU

Tijekom testiranja Latvala i Anttila prošli su neozlijeđeni u sudaru pri 150 km/h, ali Fiesta RS WRC zahtijeva opsežan popravak

Ford Abu Dhabi World Rally Team odustao je od planiranog debija svoje nove Ford Fieste RS WRC na arktičkom reliju u Finskoj predviđenom za nadolazeći vikend (28. i 29. siječnja 2011.). Timski vozači Mikko Hirvonen i Jarmo Lehtinen te Jari-Matti Latvala i Miikka Anttila trebali su voziti svaki po krug na dvodnevnom snježnom i ledenom reliju u Rovaniemu. To je trebao biti završni dio programa testiranja uoči početka sezone FIA-inog Svjetskog prvenstva u reliju u Švedskoj idući mjesec. Međutim, nesreća koja se dogodila drugi dan testiranja u Švedskoj tijekom vikenda prisilila je tim da promijeni planove i odustane od pojavljivanja na arktičkom reliju. Latvala i Anttila prošli su neozlijeđeni u sudaru pri 150 km/h, ali Ford Fiesta RS WRC zahtijeva opsežan popravak prije nastavka testiranja. Taj isti auto trebao je voziti arktički reli, međutim nedostaje vremena da se ukloni šteta i završi program testiranja u Švedskoj prije putovanja u Rovaniemi. Tim je preuredio svoj raspored tako da će automobil ostati na testnoj lokaciji kako bi dovršio pripremu za natjecanje idućeg mjeseca u Švedskoj (10. i 13. veljače 2011).


Nova Ford Fiesta RS WRC

‘Popravit ćemo štetu prije nastavka testiranja u Švedskoj krajem tjedna’, objasnio je šef Ford Abu Dhabi tima, Malcolm Wilson. ‘Uvjereni smo da možemo dovršiti planirano testiranje ovaj tjedan, ali nažalost po cijenu svojeg pojavljivanja na arktičkom reliju. Žao mi je zbog svih navijača koji su se radovali vidjeti Mikku i Jari-Mattija u akciji u Ford Fiesti RS WRC, ali dovršiti svoj posao u Švedskoj je najbolja opcija za pripremu za reli u Švedskoj’, dodao je Wilson. Latvala je objasnio da je do nesreće došlo na vrhu uzvisine pri šestoj brzini. ‘Moja greška’, priznao je. ‘Probao sam iskoristiti snijeg da usporim automobil, ali se okrenuo na cesti prije nego što je preskočio sniježni rubnjak i okrznuo nekoliko stabala. Ford Fiesta RS WRC podnijela je udarac izvanredno dobro, a Miikka i ja ostali smo neozlijeđeni. Činjenica da ga naši mogu popraviti i da možemo nastaviti s testiranjem ovaj tjedan pokazuje koliko je čvrsta’.

(dvk)