25.3.2016. Autor: Romeo Ibrišević

Fotopresretač: Kad građevinari i cestari zataje, građani uzimaju stvar u svoje ruke

Rasklapane šahtove u Samoboru 'umirili' gumicama - nije po propisu, ali izvrsno funkcionira

Godinama su stanovnici Ulice bana Josipa Jelačića u Samoboru teško spavali. Pune dvije godine nije bilo mira, jer su je temeljito obnovili. Ovih je dana razlog banalniji - građevinari koji su asfaltirali ulicu postavili su nove metalne šahtove koji se čudno glasaju. 

Kad preko njih prijeđe autobus, kamion ili brže vozilo, tresu se susjedina šumica, sobe u stanovima, ormari, otpada ponekad i fasada… Žalili su se stanovnici svima živima - čak i upravi vodovoda čiji su šahtovi, ali znate kako to završi kad se žalite na takve adrese: 'pojeo vuk magare'. 

A onda su mislili, mislili, zvali i profesora Baltazara ali ni taj im nije pomogao. I onda se netko dosjetio - gumice. Neki su rekli da to nije baš po propisu, ali  stanovnici su uzeli stvari u svoje ruke i - stvar funkcionira. Fenomenalna su zaštita protiv buke.

Istina, ne izgleda lijepo kad su utakne gumica u utor između poklopca i okvira šahta (trebalo bi skalpelom odrezati višak gume koji viri), ali baš nitko na sastanak mjesnog odbora donio dobar protuargument protiv tog rješenja. 

Eto ih i dan danas živih, zdravih i veselih. Gradom kruži i vic koji govori o tome da su očevi tih građevinara koji su postavljali šahtove trebali nositi gumice. A gumice na šahtovima trebalo bi zaštititi patentom.


Mazda


Gulf

Tembo