28.3.2016. Autor: Romeo Ibrišević

Fotopresretač: Pogledajte kako je bezobzirni kamiondžija 'ukrasio' prometnicu kroz Gospić

Predlažemo novi slogan: 'Prati blatni trag, odnijet će te vrag'. A što radi policija?

Kad ti ovako ispred vozila izleti kamion pun blata možeš jedino plakati. Možda bih ga mogao pratiti i tražiti vozača da ti plati pranje vozila? Možda zapisati registraciju pa ga tužiti sudu? To bi kod nas trajalo barem tri godine. A da odeš po tragovima do gradilišta iz kojeg je 'istrčao'?  

Pa cijeli je Gospić ovaj talentirani i bezobzirni kamiondžija 'ukrasio'. Valjda se vozio u krug?  A da se javim u komunalno redarstvo ? Ufff.  Taman i redar i kamiondžija  naručuju pivu. Parkiram sa strane, brojim do sto i lagano po gasu... 

Don't worry - by happy. Dobrodošli u Hrvatsku - punu života. Predlažem novi slogan: 'Hrvatska: prati blatni trag, odnijet će te vrag'. 


...................


Komentar dr. Željka Marušića


Nije ovo slučaj za komunalno redarstvo, nego prometnu policiju, a radi se o bahatom i pogibeljnom ugrožavanju prometne sigurnosti. Nije bitan problem, premda ne zanemariv, što će zaprljati druga vozila.

Blato na cesti izaziva iznenadan i drastičan gubitak prianjanja guma na asfalt, uz nekontrolirano zanošenje i produženje zaustavnog puta. Zamislite da je nekome istrčalo dijete i da je preko ovoga pokušao zakočiti. Uh. A vozači na dva kotača teško zadržavaju ravnotežu i lako padaju. Bila je sreća što ovo nije izazvalo tragičnu prometnu nesreću. 

U pravu su oni koji kritiziraju našu policiju da najviše kontrolira na mjestima i u okolnostima kad sigurnost nije ugrožena te se najlakše naplaćuju kazne. Naime, u Njemačkoj, Austriji..., a pogotovo Švicarskoj, gdje je sve pod kamerama, nikome ne pada na pamet da kamionom s gradilišta ili poljoprivrednog gospodarstva uđe na asfaltnu prometnicu prije nego dobro opere gume. Osim drastične kazne vozaču i tvrtki za koju vozi (a zbog toga vozač, logično, riskira otkaz), dolazi u pitanje i licenca za rad. 

Ovo je primjer zbog čega treba, u dogledno vrijeme, sve glavne prometnice pokriti kamerama. Naravno i apelirati na vozače gospodarskih, a i osobnih vozila da paze da na asfaltirane prometnice ne uđu s blatnjavim kotačima. 

I da policija akcije usmjerava na ovakve situacije, a ne da bira dionice s nerealno niskim ograničenjem i, kad je vrijeme najljepše, a vidljivost i prianjanje guma na asfalt najbolji, hvata i kažnjava vozače u neopasnom brzinskom prekršaju.

Mazda


Gulf

Tembo