25.9.2019. Autor: Toni Ruić

Hoće li samovozeći automobili povećati potrošnju goriva?

Auti bez vozača mogu znatno utjecati na povećanje količine prometa...

Samovozeći ili autonomni automobili, koji su u stanju voziti po cestovnoj mreži poštujući sve prometne propise bez intervencije vozača, odavno nisu priča iz domene znanstvene fantastike. Svi veliki proizvođači automobila testiraju ovakve modele, a većina njih najavila je i komercijalne primjerke početkom novog desetljeća. 

Tehnoloških problema nema, a glavno pitanje za sada je pitanje odgovornosti u slučaju prometne nezgode. Vladine i vojne agencije zabrinuti su zbog mogućnosti korištenja ovakvih automobila u smislu terorizma. Naime, lako je moguće napraviti auto bombu te je bez vozača poslati na određenu lokaciju.

Odnedavno se pojavio i jedan novi problem, a to je potrošnja goriva. Prema već uvriježenom obrascu, svaka akcija koja olakšava vožnju rezultira generiranjem dodatnog prometa. Zbog toga su znanstvenici i ekolozi zabrinuti koliku će količinu prometa stvoriti samovozeći automobili.

Toyotini stručnjaci tvrde da će se povećanje prometa kompenzirati optimalnim radom motora, odnosno ugradnjom štedljivijih motora, koji će trošiti manje energije i emitirati manje CO2 prilikom vožnje.

 Gulf

Tembo