8.5.2017. Autor: Domagoj Kuna

Honda ruši rekorde, Ducati i Lorenzo u Jerezu napokon proradili

Četvrta utrka MotoGP prvenstva donijela neugodna iznenađenja za vodeći tim kraljevske klase

Španjolci tima Repsol Honda dominirali su na nedjeljnoj Velikoj nagradi Španjolske u Jerezu. Tijekom kvalifikacija i zatim utrke, narančaste su Honde bile izvan dohvata konkurencije. Prvi su startni red zauzeli tvornički momci Dani Pedrosa i Marc Marquez. Preostalo je mjesto u prvom startnom redu zauzeo Cal Crutchlow, na LCR Hondi. Taj se redoslijed, osim Crutchlowa koji nije završio utrku, nije promijenio do samog kraja. No, iza vodeća dva mjesta događao pravi rat za pozicije. Kao najbolji je izišao Ducatijev Jorge Lorenzo koji je, čini se, napokon uskladio korak s preko 250 KS snažnim Desmosedicijem GP17. Tvornički Yamaha tim, s druge strane, neće Španjolsku 2017. pamtiti po dobrom. Tijekom cijelog vikenda probleme im je zadavalo držanje podloge, koje je kulminiralo pred kraj utrke gdje je Valentino Rossi postizao vrijeme kruga oko četiri sekunde lošije od vodećeg Pedrose. Rossijev timski kolega Vinales dodao je još kako je u svakom zavoju imao osjećaj da će pasti s motocikla. Zahvaljujući tim nerješivim problemima, Vinales je završio na šestom, a Rossi na desetom mjestu. Ipak, najbolji je Yamahin motocikl završio na četvrtom mjestu, s mladim Johannom Zarcom iz Tech 3 Yamaha tima.

Kao i uvijek, najveće su brzine na utrci ostvarili Ducatijevi motocikli, s najvećom od 294,3 km/h Jorgea Lorenza. Najbrži je krug utrke odvezao Pedrosa, gotovo dvije sekunde sporiji od Lorenzovog rekordnog kruga iz 2015. No, iako nije uspio ni dotaknuti rekord kruga, Pedrosa je ipak ostavio nekoliko zanimljivih podataka za povijest: utrka u Jerezu, na kojoj je pobijedio i postigao svoju 30. MotoGP pobjedu, bila je 3000. Velika nagrada ikada održana; 100. Hondina pobjeda u MotoGP klasi. Osim toga, Pedrosa je upravo postao i jedini vozač u povijesti koji je u ostvarivao pobjede u neprekinutom šesnaestogodišnjem nizu.

Nakon četiri odvožene utrke, Rossi je još uvijek vodeći u prvenstvu s 62 boda. Slijede ga Vinales sa 60, Marquez s 58 i Pedrosa s 52 boda. Sljedeća je utrka Velika nagrada Francuske u Le Mansu 21. svibnja.