27.8.2019. Autor: Željko Marušić, HINA

In memoriam: Ferdinand Piëch (1937. - 2019.), posljednji velikan autoindustrije

Unuk legendarnog Ferdinanda Porschea, koji je preporodio Volkswagen i uzdigao ga na čelo svjetske autoindustrije, umro je u 83. godini...

Ferdinand Karl Piëch, rođen u Beču 17. travnja 1937., za čiji je uspjeh zaslužan njegov djed Ferdinand Porsche, tvorac legendarne Volkswagen Bube, iznenada je umro u nedjelju, 25. kolovoza 2019., u bavarskom Rosenheimu

Bivši glavni direktor Volkswagena transformirao je njemačku kompaniju od osrednjeg proizvođača automobila u jednu od globalno najuspješnijih automobilskih kompanija.  Obitelji Piech i Porsche i danas upravljaju Volkswagen grupom.

Briljantni inženjer Piëch uveo je revolucionarne promjene u Volkswagen, nakon što je primijenio tehniku modularne konstrukcije koja je omogućila da Audijevi, Škodini i Volkswagenovi automobili imaju do 65 posto zajedničkih dijelova što je pomoglo Volkswagen grupi da drastično smanje troškove proizvodnje.

Pod Piëchovim vodstvo Volkswagen je proširio proizvodnju i, u samo godinu dana, kupio luksuzne brendove Bentley, Bugatti i Lamborghini.


- Oduvijek i prije svega smatrao sam se menadžerom i oslanjao sam se na instinkt za zahtjevom tržišta. Posao i politika nikada me nisu odvraćali od naše temeljne misije: razviti i napraviti atraktivne automobile - napisao je Piëch u svojoj autobiografiji.

Volkswagen je bio u gubitku od milijarde eura kada ga je Piëch preuzeo, a nakon devet godina pod njegovim vodstvom došao je do 2,6 milijardi eura profita.

Volkswagen je postao carstvo s 12 brendova, uključujući Seat, Škodu, Audi, Porsche, Bentley i Ducati i kamione MAN i Scania.

Piech, otac 13 djece s četiri žene, bio je poznat po rizičnim poslovnim potezima koji bi naposljetku polučili izvanredan uspjeh.


Mazda


Gulf

Tembo