20.4.2019. Autor: Željko Marušić

Inovativni automobili (5): Tucker 48 je 1947. uveo disk kočnice

Jedan od najinovativnijih automobila u povijesti (nažalost proizveden je samo 51 primjerak), osim disk kočnica uveo je sigurnosna stakla, karoseriju prilagođenu sudaru, zakretni far...

Premda mnogi to ne znaju, disk kočnice je daleke 1902. izmislio engleski konstruktor Frederick W. Lanchester. Osnovne prednosti nad bubnjevima su u efikasnijem i ravnomjernijem kočenju, te postojanijem koeficijentu trenja (manji utjecaj vlage), što je posebice važno kad su kotači izloženi različitim vanjskim utjecajima. 

Disk kočnice je lakše podesiti i uravnotežiti, što je od velikog značaja kod sportskih automobila. Intenzitet kočenja, odnosno kočni moment raste linearno, za razliku od bubnjeva gdje raste eksponencijalno. Disk kočnice su manje osjetljive na pregrijavanje i za razliku od bubnjeva gotovo ne mogu zaribati. 

Glavna im je mana kompliciranija i nepouzdanija izvedba mehanizma parkirne kočnice. Bubnjevi imaju efekt samokočnosti, te se zato, kod većih automobila uz diskove straga ugrađuju i manji bubnjevi za ručnu kočnicu.

Prvu su primjenu imale u zrakoplovstvu,  1938. ugrađene su u njemački školski zrakoplov Arado Ar 96, a  prvo 'cestovno' motorno vozilo u koje su ugrađene disk kočnice bio je slavni njemački tenk Panzerkampfwagen VI Tiger. 

Prvi Automobil u kojeg su ugrađene disk kočnice bio je napredni, nažalost maloserijski Tucker 48. Sljedeće godine tim važnim sustavom aktivne sigurnosti opremljen je Chrysler Crown Imperijal.I po mnogim izvorima upravo se taj model uzima kao prvi na tržištu s disk kočnicama.

Chrysler Crown Imperija iz 1948., prvi visokoserijski automobil s disk kočnicama, američki 6-metarski 'krstaš' mase 2,3 tone, rednim je 8-cilindrašem snage 137 KS mogao uhvatiti 133 km/h, a s četiri je diska zaustavni put pri 96 km/h (60 mph) skratio s 81 na 70 metara

Europska je premijera bila krajem 1952. u Jaguaru C-Type, koji je upravo zahvaljujući njima sljedeće godine napravio 'dar-mar' na sportskoj sceni, uz trijumfalni nastup na Le Mansu. 

Tržišni pionir disk kočnica na europskom tržištu je legendarni Citroën DS 19 iz 1955. Imao ih je sprijeda, a prvi europski automobil s disk kočnicama na svim kotačima bio je britanski roadster Austin-Healey 100S.

Prvi motocikl s disk kočnicom sprijeda (ali mehaničke izvedbe, sa sajlom) bila je MV Agusta 600 iz 1966. (50 KS), a uvođenje te tehnologije na dva kotača prvenstveno se veže na visokoserijsku Hondu CB 750 Four (67 KS) iz 1969, koje je imala hidrauličku disk kočnicu sprijeda.

PROČITAJTE:

Inovativni automobili (1): Renault Fuego GTX 1982. uveo daljinsko otvaranje vrata

Inovativni automobili (2): francuski Ford Vedette 1948. uveo MacPhersonovu opružnu nogu

Inovativni automobili (3): Renault 4 je 1961. uveo zatvoreni, stlačeni rashladni sustav motora

Inovativni automobili (4): Porsche 356 je 1952. uveo potpuno sinkronizirani mjenjač

Mazda


Gulf

Tembo