10.12.2018. Autor: Dino Milič-Jakovlič

Benz & Cie (1883. - 1926.): prvi proizvođač automobila, jedan od dva kamena temeljca Daimler-Benza

Najveći uspjesi dolaze na trkaćim stazama, posebice s legendarnim Blitzen Benz iz 1909., a 1926. ujedinjuje se s Daimlerom

Karl (Carl) Benz, jedan od dvojice očeva automobila (uz Gottlieba Daimlera), postao je imućan čovjek prvo zahvaljujući proizvodnji statičnih benzinskih motora, a potom i automobila. 

I jedno i drugo proizvodila je tvrtka Benz & Cie. Rheinische Gasmotorenfabrik, utemeljena u Mannheimu 1883. Patent Motorwagen je postao dostupan kupcima već 1888. kao prvi produkcijski automobil s motorom s unutarnjim izgaranjem u povijesti.

A tijekom zadnjeg desetljeća 19. stoljeća uspješni modeli Victoria i Velo pretvorili su tvrtku Benz & Cie u najvećeg svjetskog proizvođača automobila, a do kraja stoljeća proizveli su 1709 automobila. 

Početak 20. stoljeća donosi krizu, Benz se nakon sukoba s drugim dioničarima povlači iz aktivne konstruktorske uloge, a tvrtka se s novim glavnim konstruktorom Hansom Nibelom okreće skupljim i luksuznijim cestovnim automobilima. 

Najveći uspjesi dolaze na trkaćim stazama, posebice s legendarnim modelom Blitzen Benz iz 1909., a zanimljiv je i Tropfenwagen, aerodinamični bolid sa središnje smještenim motorom iz 1923. 

Šire proizvodnju i na kamione, no stalne financijske poteškoće navode ih na udruživanje s najvećim rivalom Daimlerom, do kojeg dolazi 1926., kad nastaje Daimler-Benz.


Mazda


Gulf

Tembo