11.5.2019. Autor: Željko Marušić

Jesam li, iz flote 'buy-back', kupio auto koji je bio slupan?

Trebali ste sve detaljno pregledati prije kupnje, a ako nakon stručnog pregleda potvrdite vaše sumnje, do odštete možete dogovorom s tvrtkom koja vam je prodala auto, ili sudski

Imam Volkswagen Pola starog star dvije i pol godine, kojeg sam kupio, šest mjeseci starog, u ovlaštenom servisu (iz flote 'buy-backa'). Kad sam nedavno mijenjao gume, radio sam geometriju kotača. Utvrđeno je da prednji desni kotač stoji nagnut u nekim postocima i da je cijeli stražnji ovjes pomaknut u desno. Kod kupovine auta promijetio sam na štoku prednjih desnih vrata jedan manji dio da je ima nekakve mrvice ispod farbe premda ne vjerujem da tvornica tako ostavlja. Sve više sumnjam da sam dobio razbijeni auto. Što napraviti?

D. M.


Niste naveli koliko je nagnut prednji desni kotač i koliko je trebalo pomaknuti stražnji most, ali odstupanja od pravilne geometrije kotača moguća su tijekom eksploatacije (to bitno ovisi o uvjetima vožnje). O ostalim  primjedbama teško nam je bilo što kazati bez uvida. 

Sve dvojbe o mogućnosti da je auto bio slupan trebali ste riješiti prije kupnje, pregledom kod neovisne stručne osobe. Ako i dalje sumnjate u to, trebate sada sve detaljno pregledati. U slučaju da se potvrde vaše sumnje, do odštete možete mirnim putem - dogovorom s tvrtkom koja vam je prodala auto, ili sudskim putem (tužbom), ako ne pristanu na odštetu. 

Stanje auta tada će utvrditi sudski vještak. No, upozoravamo vas da je to sada, dvije godine nakon kupnje auta, za vas riskantno, jer prodavač može sve osporavati navodom da je do oštećenja vozila i popravka došlo naknadno, dakle kad je auto već bio u vašem vlasništvu. 

Zbog toga još jednom savjet za sve: prije kupnje rabljenog auta preporučljiv je detaljan pregled kod neovisne stručne osobe.