17.4.2015. Autor: Željko Marušić

Kako radi Haldex spojka?

Haldex je posebna izvedba viskozne spojke u funkciji središnjeg diferencijala

Planiram kupiti SUV, pa me zanima kako funkcionira Haldex spojka i je li to bolji sustav od klasične viskozne spojke. Naime, pored vožnje po normalnim cestama, često idem na teren (lovac sam), pa mi treba masivniji auto s pogonom 4x4. Koji je vaš savjet?

Krešo


Ako auto koristite u pravim terenskim uvjetima, makar i povremeno, kupite klasičan terenac, novi ili rabljeni - Mitsubishi Pajero, Nissan Patrol, Toyota Land Cruiser... Na teškim se terenima pogon 4x4 sa središnjom viskoznom spojkom, kakav se ugrađuje u SUV-ove, može preopteretiti i uništiti. 

Haldex je posebna izvedba viskozne spojke u funkciji središnjeg diferencijala. Ima napredniji ‘hardware’ te je bolja, ali i skuplja od klasične s viskoznom spojkom. Radi se o sklopu viskozne spojke i hidrauličke pumpe, koja se vrti razlikom brzina vrtnje prednjih i stražnjih kotača. 

Kad nema proklizavanja, sva je snaga na prednjim kotačima, jer je hidraulička pumpa izvan funkcije (nema razlike brzina vrtnje prednjih i stražnjih kotača). Kad prednji počnu proklizavati, pumpa se aktivira te poraste tlak u hidrauličkom sustavu koji tlači lamele viskozne spojke te se snaga počinje prebacivati i straga. 

Kod klasične viskozne spojke to se radi elektronički, a energija za aktiviranje spojke (smanjivanje zazora, kojim se povećava trenje) dolazi iz hidropneumatskog energetskog spremnika, preko elektromagnetskog ventila. Aktivira ga elektronika, kad registrira proklizavanje - brže okretanje prednjih kotača od stražnjih.


Mazda


Gulf

Tembo