7.7.2019. Autor: Željko Marušić

Kako se mijenja filtar goriva na Audiju A3 1.6 TDI?

Ne savjetujemo vam da se upuštate u takve radnje, jer je nakon ugradnje novog filtra goriva sustav potrebno odzračiti. U protivnom motor neće upaliti, a može nastati šteta...

Posjedujem Audi A3 1.6 TDI iz 2012., koji je prošao 162.000 km. Želio bih sam napraviti osnovni servis, a jedina nepoznanica i problem mi je izmjena filtra goriva. Možete li opisati kako se to radi i je li to toliki bauk kao što neki tvrde? 

Krešo M.

Ne savjetujem vam da se upuštate u takve radnje, jer pogrešnom, odnosno nestručnom ugradnjom možete doći u situaciju da auto treba šlepati u ovlašteni ili dizelski servis, odnosno da mehaničar treba doći do vas osposobiti motor. Naime, sustav treba biti potpuno napunjen gorivim i odzračen, prije pokretanja motora. 

Najprije treba kupiti točno određen tip filtra goriva, po punom nazivu modela, godini proizvodnje i broju šasije. Prije ugradnje filtar treba napuniti gorivom i priključiti na dovod goriva iz spremnika. Potom se pumpicom izvuče zrak iz filtra te ga spoji na odvodnu cijev. 

Budući tada ponovno uđe manja količina zraka u sustav goriva, potrebno je otpustiti visokotlačne cjevčice na brizgaljkama i pokrenuti elektropokretač. Tijekom 'verglanja' iz cjevčica počinju izlaziti mjehurići zraka i mala količina goriva. Kad mjehurići nestanu, cjevčice se ponovno postave i učvrste te pokrene motor.