19.4.2017. Autor: Toni Ruić

Mercedesova svjetla sa rezolucijom većom od HD video projektora

Mogu savršeno osvijetliti prometnicu baš tamo gdje je potrebno, a pri tome još i projicirati odgovarajuće znakove

Bitka koja se oduvijek vodila među proizvođačima automobila oko toga tko će bolje osvijetliti prometnicu ispred vozila, upravo je ušla u novu fazu. Audi i BMW sve su karte bacili na svjetla koja koriste tehnologiju lasera, čija je glavna prednost daleki domet snopa zrake. Mercedes se odlučio na rješenje drugog tipa. Njihov novi koncept koristi tehnologiju LED, koja sama po sebi ima kraći domet od laserskih svjetala, ali Mercedes računa na iznimnu upravljivost, koju smatra kao ključnom prednošću. Naime, svako svjetlo ima više od milijun mikro zrcala, a sadrži četiri svjetleća tijela, od kojih svaki raspolaže s čak 1024 ledica. Što znači da svako svjetlo raspolaže s njih 4096, odnosno svaki automobil sa ukupno 8192 komada. Naprednim sustavom upravljanja moguće je podesiti razinu osvjetljenja svake pojedine ledice u stvarnom vremenu, kako bi se postiglo optimalno osvjetljenje.

Ideja velikog broja ogledala i ledica jest u tome da se osvijetli upravo onaj dio prometnice ili objekta koji je u tom trenutku važan ili potencijalno opasan, odnosno da se snop svjetla projicira točno tamo gdje je potrebno. Napredni upravljački sustav koji regulira osvjetljenje ima mogućnost prepoznavanja pješaka ili objekta uz cestu, odnosno nadolazećeg automobila, te može automatski prilagoditi snop kako bi taj objekt osvijetlio jače, a da istovremeno ne zaslijepi nadolazeće vozilo. Velika prednost novog sustava jest i mogućnost projiciranja znakova na cestu, tako da primjerice, na neosvijetljenom raskrižju može svjetlima projicirati pješački prijelaz kako bi pješak mogao sigurno prijeći. Također, može projicirati i znakove opasnosti ili namjere na cestu, tako da ih vide i drugi vozači. Ova tehnologija prvi je put zaživjela u konceptu F015, a očito je i dovoljno sazrela, jer je Mercedes-Benz najavio da će ih uskoro početi i serijski ugrađivati u svoje modele. 
U komercijalnim izvedbama očekuje se da će svjetla moći projicirati znakove upozorenja kao što su znak stop ili znak opasnosti, kao i simbole povezane s navigacijom koji će vozaču pokazati gdje i kamo voziti 
Pješacima će u uvjetima mraka projicirati zebru na cestu, što je istovremeno znak i da mogu sigurno krenuti jer je vozilo staloLedica će svjetlo emitirati prema ogledalima koja u ovisnosti o trenutnoj postavci mogu biti aktivna (od njih se odbija svjetlo) ili neaktivna (ne odbijaju svjetlo). Reflektirana zraka potom prolazi kroz leću i projicira se na cestu.

Mazda


Gulf

Tembo