12.8.2019. Autor: Mihael Miljak

Ovo niste znali: bicikli Peugeot osvojili su 10 Tour de Francea

Biciklistička momčad 'Francuskog lava' i danas je najuspješnija u povijesti sporta premda je raspuštena davne 1986. Utemeljena je, pak, 1901. ...

Mnogima je još uvijek misterij zašto je Peugeot odustao od biciklističke momčadi. A bilo je to 1986. I usprkos tri desetljeća bez natjecanja. Peugeot je statistički još i danas najuspješnija biciklistička momčad u povijesti. 

Od osnutka 1901. pa do raspuštanja francuski je tim na dva kotača osvojio naslov pobjednika Tour de Francea čak deset puta, a nije naodmet spomenuti i tri slavlja na Vuelti, utrke oko Španjolske, i tri svjetska naslova. 

Obitelj Peugeot je preteču današnjoj tvrtki osnovala 1810., a glavni je proizvod bio mlinac za kavu. Biciklistički odjel s poslom je krenuo 1830. i otada rade odličan posao. Peugeot bicikle i danas je moguće kupiti. 

Prva utrka Tour de Francea održana je 1903., a do početka I. svjetska rata francuski je automobilski brend već imao šest naslova. Peugeot je 1926. razdvojio biciklistički od automobilskog odjela.

Posljednji je put Žuta majica u vitrine Peugeota stigla 1977. Za Francuze su vozili neki od najvećih biciklista u povijesti, Merckx, Thevenet, Thys... Momčad je raspuštena 1986., no šef tima Roger Legeay iste je godine osnovao Z-Peugeot, kao svojevrsni nastavak kontinuiteta momčadi.


I momčad je bila uspješna, Greg Lemond je 1990. osvojio Tour de France, no nakon što je banka Credit Agricole odustala od sponzorstva i ta momčad je 2008. stavila ključ u bravu. 

Momčad Peugeota majicu sa šahovskim poljima usvojila je 1963. Proglašena je jednom od tri najprepoznatljivija biciklistička dresa u povijesti. Legendarni Eddy Merckx vozio je za Peugeot i osvojio dva svjetska naslova. Pet je puta osvajao i Tour de France, no nakon što se razišao s Francuzima.

Hippolyte Aucouturier legenda je Peugeotove biciklističke momčadi. Pobijedio je na dvije etape u prvom izdanju Tour de Francea 1903., a dvije godine kasnije u cilj je ušao kao drugi. Utrku Paris-Roubaix osvojio je dvaput. 

Slavni gospodin Aucouturier poznat  je i po pokušaju varanja. Godine 1904. utrku je završio na četvrtom mjestu, no potom je diskvalificiran, jer se tijekom utrke vozio u vlakovima. 

Uz njega su zbog istog razloga isključeni Maurice Garin, Lucien Pothier i Cesar Garin, prva trojica s utrke 1904. Hippolyte je utrke vozio do 1908., a preminuo je 1944., sa 67 godina.