30.10.2019. Autor: Juraj Kamber Grahovac

Novi automobilski div na pomolu: Spajaju se PSA i Fiat?

Već se neko vrijeme špekulira o spajanju francuskog i američko-talijanskog proizvođača automobila, a danas je potvrđeno da su pregovori u tijeku...

Nakon nedavne akvizicije Opela (Vauxhall u Velikoj Britaniji), Peugeot - Citroen grupacija širi svoje horizonte još i više. Tako je na red došlo i potencijalno udruživanje sa Fiat Chrysler Automobiles grupacijom. Težina ovog potencijalnog "diva" procijenjena je na oko 50 milijardi dolara, a uz takav kapital hvatanje u koštac sa tehnološkim ali i regulatornim zadacima ne bi predstavljalo nikakav problem. Već spomenute grupacije FCA i PSA u odvojenim su priopćenjima danas izjavile kako su u tijeku pregovori o stvaranju kompanije koja bi bila jedna od najvećih proizvođača na svijetu.

Tvrtke su u ovom trenutku usredotočene na ulaganje u elektrifikaciju svoje game vozila, smanjenje emisije ispušnih plinova te implementiranje tehnologije autonomne vožnje. Ovo nije prvi put da se FCA grupacija pokušava udružiti sa još jednim proizvođačem. Podsjećamo, u lipnju ove godine započeli su pregovori sa Renault-Nissan-Mitsubishi alijansom, no zbog internih problema unutar te grupacije pregovori su propali. Ukoliko bi došlo do spajanja ova dva proizvođača, na tržištu bi nastalo jedno od najvećih udruženja proizvođača, a to podrazumijeva dijeljenje platformi, tehnologija te agregata za proizvodnju automobila. 

Mazda


Gulf

Tembo