20.10.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

Novi feljton: Kišni majstori (1): Najbolji kad su uvjeti na stazi najopasniji

Kontrola bolida Formule 1 u kišnim uvjetima otkriva tko su pravi majstori, nismo uvrstili današnje vozače, premda među njima ima kišnih majstora, koliko je to zahtjevno pokazuje što se utrke u SAD-u uopće se ne voze ako pada kiša ili je staza mokra...

Unutar povijesti automobilskih utrka neke su od najljepših stranica ispisane u utrkama u kojima su vladali najteži uvjeti. 

Ovdje se nećemo doticati relija, koji se po prirodi odvija na snijegu, blatu i u ma kakvim vremenskim uvjetima, premda je jasno da upravo ondje treba tražiti najveće majstore teških uvjeta.

Legenda kaže da je na jednoj utrci na Nürburgringu Walter Röhrl u samo jednom krugu po jakoj kiši, prije no što je utrka prekinuta, napravio preko dvije minute prednosti, potvrđujući tu teoriju. 

No vratimo li se na specijaliste za trkaće staze lako ćemo uočiti da oni koji su uistinu posebni u suhim uvjetima u pravilu dominiraju i u kišnim utrkama, najbolji vozači su najbolji uvijek. 

Čak i oni koji su, obično iz razloga vezanih za brigu o sigurnosti jasno isticali kako smatraju utrke po kiši ludošću, nisu u njima postizali nimalo slabije rezultate.

Jackie Stewart, Niki Lauda i Alain Prost imali su sjajnih nastupa i pobjeda na mokrim stazama. No to ih ipak nije dovelo na ove retke, rezervirane za one koji su karizmu u mnogo većoj mjeri stjecali u kišnim utrkama. 

Nismo uvrstili današnje vozače, premda i među njima ima kišnih majstora. Krećemo uskoro...


Mazda


Gulf

Tembo