12.4.2018. Autor: Roberto Baždo

Novi FORD Focus, 20 godina tradicije donosi najbolji model ikad napravljen!

Objavljene su fotografije i tehnički detalji nove generacije modela Focus.

Ford je odmah bacio sve karte na stol. Predstavljen je odmah i prestižni Vignale paket, kao i sportski ST-line paket, a po prvi put ovaj automobil ima i "cross" izvedbu pod oznakom Active.  Osim kompakta s 5 vrata, Ford je otkrio i izgled novog Focusa karavana. 

Pored novog dizajna i unutrašnjost je prošla temeljite promjene, Focus četvrte generacije dobio je i nove, moderne tehnologije.

Focus se vozi na novoj C2 mehaničkoj platformi, koja će povećati razinu prostranosti u automobili (problem kod dosadašnjih), ali i povećati sigurnost putnika.

Međuosni razmak je porastao za 53 mm u odnosu na 3. generaciju.


U Fordu tvrde da je torziona krutost (otpornost na uvijanje karoserije) novog Focusa unapređenja za 20%, a proizvođač se hvali još manjim karoserijskim otporom zraka. 

Sada iznosi 0,273. Pored toga,  Focus je odradio dobar posao, "život na vagi" mu je smanjio masu u nekim varijantama i za 88 kilograma.


Ford Focus za 2019. opremljen je bogatim rasponom tehnologija i sustavima pomoći za povećanu sigurnost u vožnji.

Pogled ispod haube, otkriva neke poznate sklopove, ali i novosti. Benzinska ponuda na raspolaganje stavlja znani 1.0 EcoBoost, u varijantama s 85, 100  i 125 KS, kao i 1.5 litarski EcoBoost u verzijama sa 150 i 182 KS (Vignale i ST-Line izvedbe)


Nova Active izvedba Focusa, spremna za makadamske ceste

Što se tiče dizelaša, u ponudi će biti jedinice od 1.5 i 2.0 litreni TDCi. Prvi donosi dvije izvedbe od 95 KS, odnosno 120 KS (u oba slučaja maksimalni okretni moment je 300 Nm). 

Dvolitreni dizelaš je na brojci - 150 KS i 370 Nm.


Početak prodaje na Starom kontinentu očekuje se na jesen, a cijena će u početku biti nešto viša od dosadašnjih.

Mazda


Gulf

Tembo