23.9.2019. Autor: Željko Marušić

Opel Corsa 1.0 IZ 2002. godinama teško prolazi na eko testu

Problem može biti u općoj istrošenosti motora, brizgaljkama, senzorima, lambda sondi, svjećicama...

Prije četiri godine kupio sam Opel Corsu 1.0 iz 2002., koja je dosad prešla 209.000 km. Svake godine imao sam problema s eko testom na tehničkom pregledu, podjednako s CO2 i HC. Serviser mi je savjetovao da izmijenim katalizator i lambda sondu. Bi li to pomoglo?

Vedran S.

Izmjena katalizatora i lambda sonde bi pomogla, ali u vašem slučaju problem je vjerojatno u dotrajalosti motora, koji inače nije među trajnijima. 

Opelov jednolitreni 3-cilindraš teško izdrži više od 200.000 km do generalnog popravka. S toga vam savjetujem da najprije izmjerite tlakove kompresije hladnog motora

Oni puno 'govore' o stanju i istrošenosti motora.Tlakovi trebaju biti ravnomjerni i ne niži od 10 bara. U protivnom, nužan je temeljit popravak motora, bez čega ne može biti pravilnog izgaranja, niti niske emisije štetnih tvari. 

Inače, treba krenuti od brizgaljki, koje je kod vozila u 17. godini preporučljivo i preventivno servisirati, a istodobno, svakako, izmijeniti svjećice. 

Problem može biti i u senzorima temperature i tlaka usisnog zraka, regulatoru tlaka zraka, leptirastoj zaklopci sa senzorom, propuštanju, usisnog kolektora, elektromotornom ventilu za podešavanje tada u praznom hodu, sa senzorom... 

Dakle, motoru vašeg automobila nužan je temeljit pregled i servis, a možda i ozbiljniji zahvat.


Mazda


Gulf

Tembo