13.9.2016. Autor: Željko Marušić

Opel Astra 1.6 na plin trese i loše vuče

Problem je parametrima miješanja plina i zraka ili oštećenju ventila i njihovih sjedišta

Imam Opel Astru 1.6 16V iz 2006., kojoj je 2009. ugrađena plinska instalaciju. Već godinu dana motor slabo vuče i gasi se na plin. U početku je bilo u manjoj mjeri, no  potom se počelo pogoršavati. Ukupno je prešla 220.000 km. 

Nikola B.


U vašem slučaju nije riječ o motoru koji je već tvornički pripremljen za plinsku instalaciju te stoga nema ojačane ventile i sjedišta ventila, pa se, obzirom na godine i kilometre, mogu očekivati takvi problemi. To možete provjeriti prebacivanjem na benzinski pogon. 

Ako se slični problem jave i tada, treba najprije posumnjati na propuštanje kompresije kroz zatvorene ventile, zbog oštećenja ventila i/ili sjedišta (ne mora biti na svima). Ako motor bolje radi na benzin, problem je u plinskom sustavu. 

Tada je preporučljivo izmijeniti filtre tekuće i plinske faze, a ako se potom rad ne popravi, potrebno je provjeriti, odnosno izmijeniti brizgaljke i parametre ubrizgavanja, koji su zaduženi za omjer miješanja plina i zraka. Obzirom na godine i kilometre, te činjenicu da je dugo vožena na plin, u pitanju može biti jedno i drugo.