24.4.2017. Autor: Željko Marušić

Opel Grandland X, novi crossoverski junak iz Rüsselsheima

Izvrsna koncepcija Peugeota 3008, zapakirana u Opelova obilježja, najavljuje tržišni uspjeh

Preuzimanje Opela od strane PSA ispao je 'potez godine'. Pokazuje to suradnja, sinergija Pariza i Rüsselsheima, koja je očito počela prije dvije godine i pripremila teren za senzacionalni 'take-over'. Bio je to prvi vidljivi znak obostrano korisne kooperacije, a obje su se tvrtke očito dogovorile napuštanje koncepcije MPV i prelazak na crossover. 

Najprije je, krajem prošle godine, Peugeot 3008 napravio 'Kopernikanski obrat' u koncepciji prema prethodniku, a potom je PSA odigrao 'dupli pas' s Opelom. Predstavio je Crossland X, tehnološki blizanac budućeg Citroëna C3 Picasso. Time se oba modela, dodatno odriču koncepcije MPV. 

Opel time gasi Merivu, a C3 Picasso druge generacije postaje crossover. Sada stvar ide u drugom smjeru, Opel najavljuje Grandland X, koji će službeno biti predstavljen na salonu u Frankfurtu IAA'17, od 14. do 24. rujna 2017. To je tehnološko blizanac s Peugeotom 3008, 'umotan' u Opelova obilježja. 

Time priča o njemu počinje, a i (gotovo) završava, a formula izgleda dobitnom. U usporedbi s već predstavljenim Crossland X dužina je povećana sa 4212 na 4477, širina sa 1765 na 1844, a visina sa 1590 na 1636 milimetara. Međuosni razmak, koji je i najveći pokazatelj komfora, posebice straga, povećan je sa 2604 na 2675 mm. Pritom je prtljažnik sa 410 do 1255 napuhan na 514 do 1652 litre. 

Kao i kod 'francuskog brata' u opciji će biti samo prednji pogon (od 4x4 se odustalo zbog utjecaja na povišenje cijene, potrošnje i emisije CO2). To će nadoknaditi pet programa dinamike vožnje s kontroliranim blokiranjem diferencijala. U Opelu su se potrudili dodatno oplemeniti izvedbu, pa je u opciji i grijanje volana, sklop kamera koje pokrivaju 360 stupnjeva oko automobila, svi moguće gadgete, unaprijeđena ergonomska sjedala.

Jako se hvali nova generacija informacijskog sustava IntelliLink, koji ima posebni podsustav Opel OnStar za osobno povezivanje s davateljima usluga. Sve ostalo, prvenstveno mehanika, jednako je kao u bratskom modelu Peugeot 3008. Dobar potez!
CHRVulkal gume