29.3.2013. Autor:

PEUGEOT SE VRAĆA NA PIKES PEAK, LEGENDARNU BRDSKU UTRKU U AMERICI

Ari Vatanen je 1988. u Peugeotu 405 pokorio ovo brdo, a sada ga napada i Sebastien Loeb u Peugeotu 208

Pikes Peak - ‘Race to the Clouds’, utrka koja cilj ima u velikim visinama oblaka na nebu. Peugeot je objavio kako će 30. lipnja 2013. nastupiti na Pikes Peak Hill Climb 2013 na legendarnoj brdskoj utrci u Koloradu (SAD). Vjerujemo kako su svi poznavaoci automobilizma upoznati s vrhunskim rezultatima marke Peugeot na ovoj brdskoj utrci. Odnio je pobjede svojim posebno pripremljenim automobilima za tu epsku utrku, legendarnim automobilima 205 T16 i 405 T16, te s jednako legendarnim rally vozačem Ari Vatanenom koji je ovo brdo osvojio 1988. godine, o čemu možete pogledati i video pod imenom ‘Climb Dance’. Godine 1989. Peugeot je na istoj utrci pobijedio, ali s američkim vozačem Robby Unserom.

Peugeot se ove godine vraća na Pikes Peak Hill Climb s partnerima Total, Red Bull, Michelin, automobilom Peugeot 208 T16 Pikes Peak i ono najvažnije s vozačem Sébastien Loebom, deveterostrukim svjetskim prvakom u rallyju. Vjerujemo kako su svi poznavaoci rallyja već sada uvjereni kako je ove godine to dobitna kombinacija za pobjedu.

Peugeot ovim povratkom na Pikes Peak simbolično obilježava svoju prvu pobjedu na utrci u Indianapolisu koja se dogodila točno prije 100 godina. Podsjetimo, Pikes Peak Hill Climb utrka se do sada vozila po makadamu, ali je od prošle godine u cijelosti asfaltirana. Vozi se 20 km sa 156 zavoja, starta se na 2800, a cilj je na 4300 metara nadmorske visine. Pikes Peak Hill Climb je drugo najstarije automobilsko natjecanje u SAD-u, iza Indianapolisa.

Davor Kindy