8.11.2019. Autor: Roberto Baždo

Pojačan nadzor na cestama, Martinje posebno označeno kao rizično

Pred nama je Martinje, ali i mjeseci slavlja te božićnih i novogodišnjih radosti stoga policija poziva na oprez u prometu!

Maksimalan broj policijskih snaga je na cestama u preventivno-represivnim akcijama Do sada je u 2019. prema statističkim podacima u Hrvatskoj, u prometnim nesrećama smrtno su stradale 242 osobe, od kojih su 124 osobe ili 51,2% poginule u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda.

Glavni razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama koje se događaju vikendom su upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć).Prema vrstama radi se o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima s vozilima koja su dolazila iz tog smjera.Navedenom dodatno doprinose i prometno nepovoljni vremenski uvjeti, kakvi  se očekuju i ovog vikenda, odnosno promjenjive vremenske prilike s kišnim razdobljima.

U takvim okolnostima, kolnik postaje mokar, klizav i hladniji prilikom čega je i prianjanje pneumatika na podlogu otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom. Stoga je, prije vožnje u takvim uvjetima, potrebno dodatno provjeri tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite.

Apel roditeljima:

- ne omogućavajte svojoj djeci upravljanje vozilom prije polaganja vozačkog ispita i  prije stjecanja prava na upravljanje vozilom!

- ne omogućavajte svojoj djeci upravljanje vozilom ako imate saznanja da su konzumirali alkoholna pića!

- prije davanja vozila na korištenje svojoj djeci, temeljem životnog i prometnog iskustva, ukažite im na sigurno i odgovorno sudjelovanje u prometu!  

Martinje i veselje koje nosi sa sobom...

Od 08. do 12. studenog 2019. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti, dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.Nadzor vozača provodit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Uspostavit će se veći broj kontrolnih punktova čije će se lokacije češće mijenjati.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati Martinja, kada je na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 8.456 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 729 vozača, a 11 vozača je odbilo alkotestiranje. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg... 

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

- ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite - koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,

- koristite javni prijevoz,koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,

- zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,

- vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,

- u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

Mazda


Gulf

Tembo