28.10.2019. Autor: Oliver Marić

Policija se nepropisno parkirala, dozvoljava li im to zakon?

Osim parkiranja, na vozila unutarnjih poslova ne primjenjuju se ni odredbe o strani kretanja vozila, uključivanju u promet...

Policijska vozila parkirana nepropisno, na to smo uvijek posebno alergični.  Ili još bolje, pale sirene iz hira, te se okreću gdje im na um padne, protivno propisima! Uazludno se živcirate, njima zakon to dozvoljava.

Sad samo upitajte, ma kojim je to njima zakonom dano pravo da krše zakon! Znate kojim? Onim istim koji vama propisuje drastične novčane kazne zbog povrede propisa o sigurnosti prometa na cestama. Zakon o sigurnosti prometa na cestama posve jasno daje pravo! Upravo taj zakon člancima 149. i 150, piše revija HAK. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Naime, odredbom članka 149. je propisano da se na vozila unutarnjih poslova, kad posebnim uređajima daju svjetlosne ili zvučne znakove, ne primjenjuju odredbe istog Zakona o ograničenju brzine, o propuštanju vozila i prednosti prolaska, o zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila ili na pješačkom prijelazu ili prelaženju iz trake u traku, o zabrani presijecanja kolone pješaka, obvezi vezivanja sigurnosnim pojasom te zabrani upotrebe mobitela.

Iznimno, uz uvjet da je to neophodno potrebno, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila unutarnjih poslova ne primjenjuju se ni odredbe o strani kretanja vozila, uključivanju u promet i o zaustavljanju i parkiranju te polukružnom okretanju.


Jeste vidjeli? Idemo dalje. Odredbom članka 150. istog tog Zakona propisano je da se, iznimno od odredbi članka 149. ovoga Zakona, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila policije, bez obzira imaju li ugrađene posebne uređaje za utvrđivanje prekršaja i davanje zvučnih i svjetlosnih signala u obavljanju službenih zadaća, ne primjenjuju odredbe istog Zakona o ograničenju brzine, prelaženja iz trake u traku, o poštivanju prometnih znakova i o zaustavljanju i parkiranju te zabrani upotrebe mobitela.

Da bi omogućili prolaz navedenim vozilima ne samo da ne možete dizati glas već zakon propisuje micanje s puta pod prijetnjom kazne. Pješaci su se dužni skloniti, a druga vozila propustiti i prema potrebi, zaustaviti se dok ta vozila ne prođu, na način da se vozila u desnoj prometnoj traci pomiču udesno a vozila u lijevoj prometnoj traci ulijevo. Ukoliko to ne učine kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna, vozač, a sa 300 kuna pješak.

Te zakonske odredbe odnose se na sva vozila s prednošću prolaza tj. vozila službe hitne pomoći, vozila sanitetskog prijevoza, vatrogasne službe, civilne zaštite, unutarnjih poslova, vojne policije i carine.

Izvor: HAK.hr
foto: facebook

Mazda


Gulf

Tembo