28.10.2019. Autor: Željko Marušić

Policija u Hamburgu vozi ekološki Mercedes-Benz GLC F-Cell

Ugledni SUV iz Stuttgarta s gorivnim člancima prvi je plug-in-hibrid oplemenjen inovativnim hibridnim pogonom, elektromotori snage 160 kW napajaju se dvostruko, iz vodikovih 'protočnih' i litij-ionskih baterija...

Tehnologija vodikovih gorivnih članaka polako se probija na tržište. Zahtjevna je i skupa, pa sve ide sporije od očekivanja. Stručnjaci Daimlera osmislili su zanimljiv koncept svojevrsnog hibrida F-Cell pogona (vodikovim gorivnim člancima)  i napajanja iz baterija. 

Naime, F-Vell vozila su električna, a napajaju se iz vodikovih gorivnih članaka, koji su svojevrsne protočne baterije. Kako bi riješili probleme dosega i skupog, još uvijek teško dostupnog napajanja osmislili su kombinaciju. Mercedes-Benz GLC  F-Cell se pokreće s dva elektromotora snage 160 kW (218 KS).

 Sustav gorivnih članaka koji 'na licu mjesta' (on-board) proizvodi električnu energiju skladišti 4,4 kg vodika u specijalnom spremniku stlačenog na 700 bara. 


S tim energetskim potencijalom može prijeći 400 km. Usto ima paket litij-ionskih baterija kapaciteta 15,4 kWh s integriranim visokonaponskim brzim punjačem. Doseg samo na struju je 50 km, a punjenje na 90 posto kapaciteta traje svega 35 minuta. 

Ta dva izvora energije (struje) za napajanje omogućavaju optimalnu vožnju za potrebe policije, stalno na struju i bez zagađivanja okoliša. Priprema se i tržišna verzija. 


Mazda


Gulf

Tembo